El clam del camp

Registre sísmic del gol de Ronaldinho del partit F.C. Barcelona - Sevilla F.C. del dia 3 de setembre de 2003

 

Des del punt de vista sísmic, el Nou Camp pot considerar-se com un focus puntual, vist des de l'Observatori Fabra. Una pertorbació, si te prou energia es pot propagar i, de fet, és el que va succeir durant la celebració del partit de futbol: una pertorbació puntual. Si a això hi afegim que l'hora del partit feia que el soroll de fons de la Ciutat de Barcelona era molt més baix del que és habitual, l'energia propagada en forma d'ones elàstiques va arribar a l'Observatori i va ésser enregistrada pels sismògrafs.

 

El registre digital del dia 2 de setembre (en temps universal, a l'hora en que es va fer el gol encara no s'havia entrat al dia 3) mostra una clara pertorbació justament en el moment de gol. Aquesta es conseqüència de l'esclat del camp amb la conseqüent alliberació d'energia.

En les ampliacions, i després d'aplicar diversos filtres, es pot veure clarament el registre sísmic associat a l'energia alliberada pels més de 80000 seguidors que eren a l'estadi (la fletxa vermilla indica l'hora d'arribada del senyal a l'Observatori 01h 26 min. 28 segons).

 

 Pàgina creada per Josep Vila (jvilaam.ub.es) el 3 de setembre de 2003.