Secció meteorològica

Observatori Fabra


Resums mensuals 2017

 

DESEMBRE de 2017

 

El maldestre any 2017 ensopega un cop més, ara amb el mes de desembre, per caure definitivament als braços del 2018. La pedra que el desequilibra és de nou la precipitació, esdevenint el mes menys plujós de tot l'any en acumular tan sols 3.1 mm. Per contra, aquest desembre no ha caigut en el parany de la temperatura elevada, com han fet la majoria de mesos anteriors. Juntament amb el mesos de setembre i gener, és un dels tres que han quedat per sota de la mitjana.

Els primers dies del mes brollen freds de les fonts de finals de novembre. En l'episodi més fred del que portem d'hivern  la temperatura marca el mínim mensual el dia 2 (-0.4°C). És tot just el segon dia de l'any que enregistra una temperatura negativa (des del 18 de gener que no ho feia) i serà també el darrer. Aquella mateixa tarda s'arriba a observar la caiguda de 4 flocs de neu menuts i dispersos.

Al llarg del curs alt del riu desembre el termòmetre es recupera, però mantenint els valors freds i sense superar els 14°C de màxima. Acompanya aquesta bonança la pressió atmosfèrica que troba sostre en els 1035 hPa dels dies 5 i 6. Des d'aquesta altura baromètrica inicia un descens que s'accelera el dia 10 i erosiona el registre del barògraf fins tocar fons durant el matí del 11 als 989.6 hPa. És la major conseqüència d'una ciclogènesi explosiva que no ens afecta de prop, deixa molt poca aigua i un cop de vent màxim de 78 km/h de SW.

El curs mig del mes porta una millora notable de la visibilitat, amb bons albiraments de Mallorca els dies 13 i 14. El dia 15 ens creua una feble pertorbació que de nou deixa molt poca aigua sobre terra i una mica més sobre el mar. Obre també les portes a una nova davallada de la temperatura que fa especialment freds els dies posteriors: el 18 no supera els 7°C de màxima i el dia 19 no arriba als 10°C. Fins i tot observem neu al Turó de l'Home.

Qui ho havia de dir que hauria d'arribar el curs baix del riu desembre per remuntar la temperatura?. Doncs així va ser; no abans d'una nova davallada afavorida per una pertorbació del 27 (0.9 mm), que abaixa el termòmetre fins els 2.8°C el 28. Des d'aquesta cota s'enlaira el mercuri fins els 17.2°C del 30. Aquesta resclosa tèrmica, però, no és suficient per elevar el nivell de la temperatura mitjana mensual que queda 4 dècimes per sota de l'habitual.

Desemboca al mar del gener el riu desembre pel delta del 31. Ho fa amb un cabal d'aigua escarransit, només 3.1 mm recollits al llarg dels 31 dies de conca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 8.5ºC(-0.4ºC)

Mitjana de les màximes: 12.0ºC

Mitjana de les mínimes: 5.1ºC

Temp. màxima: 17.2ºC (dia 30)

Temp. mínima: -0.4ºC (dia 2)

Precipitació: 3.1 mm (5%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2017: 517.7 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 517.7 mm

 

 

 

NOVEMBRE de 2017

 

 L'aprenent a mes de novembre no ha causat bona impressió al jurat que el contempla des de l'arxiu climàtic de l'observatori Fabra. Si deficient en temperatura s'ha mostrat en superar la mitjana climàtica en 1.2°C, molt pitjor han estat els resultats pluviomètrics que han acumulat tan sols 15.2 mm de precipitació, un 23% de l'habitual, en dos únics dies amb pluja.

L'aspirant ingressa a l'acadèmia del clima el dia 1. Els mals hàbits adquirits el mes anterior el fan aparèixer vestit amb temperatures màximes que volten els 20°C i mínimes pròximes als 15°C (dia 3). Aquesta frivolitat tèrmica aviat es corregida amb una pertorbació que arriba el dia 4 amb 7.3 mm de pluja amb tempesta i que afavoreix el descens sostingut del termòmetre al llarg de les jornades posteriors fins tocar fons el dia 8 (4.4°C). Aquest primer correctiu sembla tenir efecte i redreçar el comportament del mes.

Però el primaveral mes de novembre tenia altres plans i els executa des del dia 10 quan el termòmetre supera de nou els 15°C i el baròmetre sobrepassa els 1024 hPa. Amb un anticicló a les mans un mes de tardor adolescent corre el risc de malcriar-se i així va ser: a poc a poc les temperatures es van enfilar, amb la petita excepció de les mínimes dels dies 14-15. La benignitat de les temperatures suaus, acompanyada d'una absència absoluta de precipitació, fa oblidar al mes de novembre les seves obligacions i s'abandona a l'estancament. A contranatura augmenta els valors tèrmics a mida que avança el calendari. Flirteja de nou amb els 20°C els dies 17 i 21 fins que els supera i assoleix els 21.4°C el dia 24, el màxim mensual. Fins i tot el pruner treu flor animat per l'ambient agradable. Fins aquí podíem arribar!

La reprimenda definitiva arriba del seu successor. El mes de desembre, molt mes madur que el seu predecessor, no estava disposat a instal·lar-se sobre valors tèrmics tan suaus i exigeix una rectificació als darrers dies del novembre. Aquest, que li veu les orelles al llop de l'hivern, fa propòsit d'esmena, però només parcialment: la temperatura cau bruscament fins marcar el mínim mensual el dia 30 (3.3°C). La pluja, però, no arriba en abundància. El 25 cauen 7.9 mm, 21 dies després de l'última pluja i no en caurà més fins acabar el mes.

Acaba així el novembre que no ha sabut ser-ho; un aspirant a mes de tardor que no es treu el títol ni amb la revàlida dels darrers dies i que deixa els deures de pluja pendents i en mans d'un mes tradicionalment no massa plujós com és el desembre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 12.5ºC(+1.2ºC)

Mitjana de les màximes: 16.2ºC

Mitjana de les mínimes: 8.8ºC

Temp. màxima: 21.4ºC (dia 24)

Temp. mínima: 3.3ºC (dia 30)

Precipitació: 15.2 mm (23%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2017: 514.6 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 548.9 mm

 

OCTUBRE de 2017

 

 Les cartes jugades pel mes d'octubre li han proporcionat un pòquer de pluja abundant i un repòquer d'anomalia tèrmica positiva a l'observatori Fabra de Barcelona. L'èxit del pal pluviomètric, però, no és tant considerable si tenim en compte que en 24 jornades del mes no ha aparegut la pluja i que tot s'ho ha jugat a un únic episodi excepcionalment plujós de dues jornades.

Per la obertura del mes l'octubre utilitza una jornada fresca que no arriba als 18°C i feblement plujosa amb 0.6 mm, moviment aquest molt tradicional i gens arriscat per les dates. Immediatament, però, en moviments posteriors, avança les peces cap a caselles més càlides i seques. El dia 5 situa el peó del termòmetre en els 25.4°C i oblida per complet les normes pluviomètriques del joc d'octubre. Durant 16 jornades seguides, del 2 al 17, no cau una sola gota.

Durant la primera meitat del mes els daus atmosfèrics sempre proporcionen altes pressions, especialment a partir del dia 12. La jugada estable surt rodona quan coincideix amb un augment de la humitat i afavoreix l'aparició de boires que arriben al tapís de Collserola des del Vallès el dia 13.

El dia 18 l'atmosfera canvia de joc al casino del mes d'octubre i decideix jugar totes les fitxes de pluja a una casella de la ruleta. Aposta fort pel dia 19, la sort l'acompanya i guanya 100.2 mm!! En conjunt, l'excepcional episodi de pluja esdevingut entre els dies 18 i 20 d'octubre deixa a l'observatori Fabra un total de 125.7 mm. Aquest crèdit pluviomètric situa en només tres jornades a l'octubre de 2017 com el segon més plujós dels darrers 10 anys.

Després de l'eufòria meteorològica del 18 i 19, poc risc més va voler assumir el mes.  De fet, malgrat una lleu refrescada els dies 22 i 23, el termòmetre torna a enfilar-se més amunt dels 23°C a finals de mes (dia 27) coincidint amb un augment de l'estabilitat atmosfèrica i una reaparició de les boires interiors. La mínima mensual absoluta que s'assoleix els dies 29 i 31 (10.6°C) és la segona més elevada dels darrers 13 octubres i més elevada que la mínima del setembre anterior. Tot plegat situa l'octubre de 2017 com el 9è octubre més càlid de la sèrie climàtica 1914-2017. Actualment dels 10 octubres més càlids de la sèrie, 7 son posteriors a l'any 2000.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 18.6ºC(+2.7ºC)

Mitjana de les màximes: 22.3ºC

Mitjana de les mínimes: 15.0ºC

Temp. màxima: 25.4ºC (dia 5)

Temp. mínima: 10.6ºC (dies 29 i 31)

Precipitació: 128.2 mm (157%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2017: 499.4 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 572.2 mm

 

SETEMBRE de 2017

 

 Si el desert de l'escalfament climàtic ha de tenir un oasi aquest és el mes de setembre que ara acabem. A l'ombra dels seus núvols-palmera hem trobat una temperatura mitjana clarament inferior a l'habitual que no s'enregistrava en cap mes des de l'anterior oasi, situat 2 anys enrere, precisament en un altre setembre, el de 2015. Les fonts d'aigua-pluja caiguda, malgrat no tenir la virtut de l'abundància, si que han tingut la de la distribució, escampades al llarg de les setmanes i mantenint una bona humitat al terreny. Els habitants del bosc, vegetals i animals viatgers del temps, que han arribat en aquest oasi del setembre han pogut descansar de la calor i sequedat dels mesos anteriors.

Després d'un final d'agost fresc el mes de setembre comença amb ganes de remuntar la temperatura malgrat la presència abundant de núvols els primers dies. El dia 2 supera la temperatura del primer i, malgrat la pluja minsa la matinada del 4, el 5, molt més assolellat, assoleix la que seria la temperatura més elevada de tot el setembre amb 28.2°C. Tot i això es tracta de la màxima mensual de setembre més baixa dels darrers 10 anys, igualada al 2007.

 La pluja que reapareix el dia 6 (2.3 mm) inicia un període de 10 dies on hi plou, poc o molt en 7 jornades. Quan es poc és inapreciable (dies 7 i 8) i quan es molt tampoc no ho és tant (14.9 mm el dia més plujós del mes, el 9 amb tempesta). Però la humitat retinguda al terreny, afavorida per una temperatura suau, entapissa de verd-tardor oportunista el sotabosc i emboira l'oasi del setembre el dia 15 (0 hores de Sol).

Una forta entrada d'aire fred es produeix just a dos quarts d'octubre: el dia 15 no arriba ni als 15°C de temperatura màxima i les matinades posteriors enfonsen el termòmetre fins el mínim mensual de 10.3°C el dia 16. Aquesta sotragada tèrmica és la principal responsable de la mitjana de temperatura mensual clarament inferior a l'habitual car els termòmetres es recuperaran amb molta lentitud al llarg de les setmanes posteriors.

La segona meitat del mes és més desert que oasi pel que fa a la pluja. Només una jornada recull més de 1 mm de precipitació, va ser el dia 22 (12.7 mm). Ara és la rosada l'encarregada de remullar el terreny a les matinades (dies 20, 22, 28 i 29). Pel que fa a la temperatura d'aquest període el termòmetre travessa dunes ascendents però que ja mai no superen els 25°C durant els dies i els 17°C a les nits.

Els pluviòmetres de l'observatori, convertits en dromedaris de la meteorologia, surten de l'oasi del setembre per la porta de l'octubre amb els geps a mig omplir i el desig de trobar més i abundants fonts durant el camí que porta cap a la tardor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 19.5ºC(-0.6ºC)

Mitjana de les màximes: 23.4ºC

Mitjana de les mínimes: 15.6ºC

Temp. màxima: 28.2ºC (dia 5)

Temp. mínima: 10.3ºC (dia 16)

Precipitació: 53.3 mm (69%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2017: 371.2 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 519.8 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AGOST de 2017

 

El mes d'agost no ha dit blat fins que ha lligat el sac el dia 31. Ha quedat dins d'aquest sac el dia més calorós de l'estiu, però també algun dels mes frescos i poca pluja en general fins la darrera jornada. L'etiquetatge oficial del sac mensual informa d'una temperatura mitjana superior en 1.3°C a l'habitual i d'una precipitació total recollida de 17.4 mm, un 35% del que seria normal.

Paradoxalment dins del mes d'agost que qualifiquem de sec també hi trobem fins a 15 jornades on apareix la pluja a Barcelona. Tants dies amb pluja observada però tan poca aigua recollida s'explica perquè en 7 d'aquestes jornades la quantitat d'aigua és inapreciable (4 gotes) i en altres 3 més només s'acumulen quantitats inferiors a 1.0 mm. És el cas del dia 1 en què es recullen 0.2 mm de pluja de fang.

Els 5 primers dies d'agost resulten ser especialment càlids a Barcelona, fins arribar a la temperatura màxima del mes, i de tot l'estiu, el dia 4 amb 33.8°C. L'endemà d'aquesta jornada s'inicia un notable descens tèrmic que portarà el termòmetre fins un dels valors més baixos de l'estiu. L'arribada d'un front de pluja el dia 8 precedeix una entrada d'aire fred que només 6 dies després de la màxima estacional porta el termòmetre fins els 13.8°C el dia 10, només 8 dècimes de grau per sobre de la mínima absoluta d'aquest estiu. Durant la nit del 10 les restes d'inestabilitat encara van oferir un autèntic espectacle de llamps davant de Barcelona. Foren aquests dies frescos i humits: entre el 8 i l'11 es recullen 10.9 mm.

En dies posteriors la temperatura es recupera molt  lentament i fins el 18 no es tornen a assolir els 30°C. Però no dura gaire aquesta caloreta, car el dia 19 resulta força núvol i plou (2.2 mm). La temperatura màxima cau per sota dels 25°C però la mínima no baixa dels 20°C i ja no ho tornarà a fer fins el dia 30. Abans els dies es fan força xafogosos i humits i el 28 encara assoleix la segona màxima més alta de l'estiu (33.4°C). La pluja visita fins a 5 jornades l'observatori però sempre de forma minsa amb 4 gotes de quantitat inapreciable. El dia 30 una nova pluja lleu acumula 0.2 mm.

Finalment el dia 31 l'agost troba el cordill per lligar el sac: és un dia fresc i inestable amb una tempesta que durant el migdia afecta de manera important alguns barris de la meitat litoral de la ciutat. La seva afectació, però, és minsa a l'observatori Fabra on cauen tan sols 3.9 mm. La pluja acompanya una contundent baixada de temperatura amb la màxima diària més baixa del mes (21.9°C) i aboca al sac de l'agost unes darreres hores força fresques.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 24.5ºC(+1.3ºC)

Mitjana de les màximes: 28.9ºC

Mitjana de les mínimes: 20.2ºC

Temp. màxima: 33.8ºC (dia 4)

Temp. mínima: 13.8ºC (dia 10)

Precipitació: 17.4 mm (35%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2017: 317.9 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 562.2 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JULIOL de 2017

 

L'estiu rigorós cavalca valent i segur pel calendari al llom del mes de juliol, galopant sense repòs malgrat la calor i la manca de pluja. Ni 10 mm d'aigua s'ha trobat en 31 dies de camí, només 7.2 mm i una temperatura màxima mitjana de 28.8°C, lleugerament superior a la del mes de juny, malgrat que la màxima absoluta del juliol (32.4°C) no supera la del mes anterior (32.8°C). La major estabilitat tèrmica ha estat determinant per aquesta paradoxa.

Brota el mes de juliol de la soca més fresca del mes de juny i des de la seva temperatura mínima absoluta del mateix dia 1 (13.4°C) enfila les branques per buscar l'escalfor del Sol, tan fàcil de trobar per aquestes dates. Els primers dies foren els més pesats, els que tingueren una pressió atmosfèrica més elevada i els que, amb una mica d'humitat encara retinguda al terreny per les darreres pluges de juny, mostraven boirines matinals al pla. El 6 i 7 superen la barrera dels 30°C i ho fan amb humitat elevada. Arriben els dominis de la xafogor, un territori ample i extens de l'estiu a Barcelona que aquest juliol visitarà sovint. El dia 8 una tempesta feble fa caure 0.3 mm en forma de fang.

La xafogor es nota en la pell suada sense consol possible més enllà del vent natural o de l'aire artificial, però també es veu i no pot passar desapercebuda per l'observador: boirines matinals persistents al pla o núvols estratificats a tocar dels punts més elevats de la ciutat, us donaran les pistes d'una humitat massa elevada.

El dia amb menys insolació del mes fou el 14 amb només 30 minuts de Sol en una jornada d'ombra que, tot i l'abundància de núvols a estones molt amenaçadors, només va deixar 4 gotes i el descans tèrmic just per recuperar forces. Almenys en l'horari diürn, perquè les temperatures nocturnes no baixen dels 21°C en aquestes jornades centrals del mes.

Els dies 20 i 21 torna a aparèixer la pluja de fang, amb tan poca quantitat que gens consola el verd embrutit del bosc. Tot i que l'albirament de tempestes llunyanes i la baixada de la pressió atmosfèrica (1011 hPa) son testimonis d'una inestabilització atmosfèrica progressiva que culmina amb la tempesta que finalment visita l'observatori la tarda del 23 de juliol i deixa 5.5 mm. Aquesta pluja serà aprofitada per la vegetació més aclimatada del bosc amb l'ajut dels dos dies posteriors, el 25 i 26, que no superen els 25.5°C, sumen tan sols 15 hores de Sol entre tots dos i 0.8 mm més de pluja.

El dia 30 juliol li veu les orelles a l'agost, treu pit d'última hora i assoleix la temperatura màxima mensual amb 32.4°C, és just després de la matinada amb la temperatura mínima nocturna més elevada de tot el mes, 22.2°C.  Crescut i envalentit l'estiu baixa del juliol enmig de la boira el vespre del 31 tot buscant a les palpentes les brides del mes d'agost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 24.2ºC(+1.0ºC)

Mitjana de les màximes: 28.8ºC

Mitjana de les mínimes: 19.6ºC

Temp. màxima: 32.4ºC (dia 30)

Temp. mínima: 13.4ºC (dia 1)

Precipitació: 7.2 mm (32%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2017: 300.5 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 562.4 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JUNY de 2017

 

La distorsió càlida iniciada durant el mes de maig, l'ha entonada també i augmentada el mes de juny per situar-se en un extraordinari segon lloc al rànquing dels junys més càlids dels darrers 103 anys a l'observatori Fabra. Aquest i altres 4 junys dels darrers 15 anys ocupen ara els 5 primers llocs d'aquesta llista d'èxits de l'estiu. Per sort la contundència tèrmica no ha anat acompanyada d'una assecada rigorosa i, malgrat que inferior a la normal, la pluja ha aparegut fins i tot en major quantitat que el darrer mes de maig suavitzant a estones la dura melodia càlida.

Els primers dos dies de juny sonen en clau  de maig amb la mateixa  suavitat ambiental i la nuvolositat escassa. Ben aviat deixa enrere aquest to el dia 3 quan apareix alguna primera pluja feble i sobretot ho fan els dies 4 i 5 que són sensiblement més frescos i ennuvolats. La pluja fa els cors a la baixada de temperatura, fins i tot amb certa generositat, durant el vespre i nit del dia 4 i la matinada del 5 (17.3 mm). Però la jornada més fresca serà la del 7 amb una màxima de tan sols 18.0°C i encara alguna pluja feble. Tanca l'inici suau del mes el dia 9 de nou amb alguna precipitació feble i una màxima encara inferior a 25°C. D'aquesta manera la primera desena del mes es clou amb una temperatura mitjana de 20.3°C, molt ajustada a la normal i que contrastarà enormement amb l'enduriment els dies següents.

Al mes de juny li quedaven 20 dies per fer-se històric i partia d'una primera desena molt normal. Podeu fer-vos una idea de com hauria d'elevar el volum tèrmic per fer-se sentir en la immensitat de la sèrie climàtica centenària.  El dia 11 supera per primer cop els 30°C i ho faran també els 6 dies posteriors sempre amb humitats especialment baixes. El 15 marca el màxim de temperatura mensual amb 32.8°C en el moment en què la humitat se situa tan sols al 20%. Aquesta és una temperatura fins i tot superior a la màxima de tot l'estiu de 2016 (32.4°C). Les mínimes de tots aquests dies també contribueixen a disparar les mitjanes amb valors que superen sempre els 20°C, excepte el dia 19, i que sovint volten els 22 o 23°C. Després d'aquest excés de decibels en el mercuri la temperatura mitjana de la segona desena és de 26.3°C, sis graus mes que la primera!!

La tercera desena es planta a l'escenari de juny amb el repte d'interpretar una calor tan dura com la dels dies anteriors. No ho va aconseguir, però va mantenir el tipus i fa ver suar la samarreta dels espectadors gràcies a una humitat ambiental molt més elevada que recordava la cantarella d'una xafogor tan enganxifosa com una cançó d'estiu.

El mes de juny perd se la veu càlida i estrident els darrers dies de concert. Un canvi d'aires n'és la causa d'aquesta afonia de l'estiu que ara sona a maig i els seus raigs. La inestabilitat atmosfèrica es fa cada cop més evident primer amb el creixement diari de nuvolades de tarda a l'horitzó i que finalment afecten la ciutat de Barcelona: el dies 25 i 26 en forma de pluja de fang, els dies 28 i 30 en forma de tempestes fugaces i amb poca aigua.

Finalment juny s'acomiada del seu públic amb el segon lloc dels més càlids sota el braç i fa de teloner del juliol entonant la seva temperatura més baixa el darrer dia del mes (13.0°C).

 

 

 

 

Junys

 més càlids

(1914-2017)

 Habitual : 19.7ºC

Any

 T mitjana (ºC)

2003

25.6

2017

23.5

2005

23.4

2015 23.2
2009 23.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 23.5ºC(+3.8ºC) 2ón juny més càlid

Mitjana de les màximes: 27.6ºC

Mitjana de les mínimes: 19.4ºC

Temp. màxima: 32.8ºC (dia 15)

Temp. mínima: 13.0ºC (dia 30)

Precipitació: 25.9 mm (61%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2017: 293.3 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 572.1 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAIG de 2017

 

El laboratori atmosfèric del cinquè mes de l'any ha fet un experiment ambiental tot barrejant gens climàtics dels mesos següents. El resultat ha estat una nova espècie de maig amb pell de juny i caràcter de juliol. Tan exòtic resultat aboca una temperatura mitjana pròpia d'un mes de juny fresc amb 18.3°C i anomalia de +2.3°C sobre la mitjana climàtica del maig. Tan garrepa en pluja com un juliol, maig tan sols deixa 20.4 mm sobre el terreny, lluny dels 66.2 mm que s'esperen d'un dels principals proveïdors d'aigua al bosc, el més important de la pretemporada estival. 

Malgrat tot, els inicis de mes si que foren frescos. El dia 1 marca la mínima mensual amb 7.8°C i el 3 situa la màxima diària més baixa en 14.8°C. El dia 4 arrenca amb una imatge encara hivernal de la boira vallesana ben espessa travessant la serralada litoral tot buscant el mar. Però el dia 5 ja supera els 20°C i el 6 els 24°C durant una ponentada càlida. Des d'aleshores fins a final de mes només tres jornades quedaran per sota dels 20°C.

Una d'elles fou la del dia 11 amb 18.5°C de temperatura màxima. Aquest exemplar mostra amb claredat els trets característics propis del mes en curs. Això vol dir: pluja i Sol alternats amb ruixats i tempesta; malgrat que aquesta última només se la va escoltar amb trons llunyans. Talment com si el cel fos un ésser viu, la seva morfologia durant la tarda d'aquesta jornada ens feia reconèixer un individu típic del ramat de maig: núvols amenaçadors, recargolats i en ràpida evolució amb cortina de precipitació al darrere. Tanta amenaça, però, no va aportar finalment tota l'aigua que presagiava: tan sols 3.1 mm quedaven sumats als 12.0 mm que la pluja més continuada del matí ja havia aportat.

El mal temps, tan necessari en aquest mes, ja no tindria continuïtat i la pluja, només minsa, reapareixeria només en dues jornades més abans d'acabar maig. En dies posteriors la temperatura puja fins superar els 25°C per primer cop els dies 16 i 17.

Si el dia 18 s'esmenta en aquest resum no es pas pels curiosos estrats baixos que ens visiten al matí, sinó per la pluja de la tarda i vespre que, malgrat no arribar a 1.0 mm, és pluja i això és notícia en aquest maig! Passava així un front fred que almenys es comporta com a tal amb la baixada de temperatura enregistrada el dia 19, jornada en la qual també s'albiren formacions cumuliformes mar endins típiques després del pas d'aquest tipus de pertorbacions.

Des del fons del dia 19 s'inicia un ascens tèrmic que arriba al cim amb la primera nit tropical de la temporada el 24 (20.5 °C de mínima) i la màxima cota de 29.7°C el 25. Des d'aquesta perspectiva elevada el mes de maig ja contempla el mes de juny al que arribarà per la via de les temperatures càlides i nomes un peatge barat de pluja el dia 30 (3.1 mm).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 18.3ºC(+2.3ºC) 7è maig més càlid

Mitjana de les màximes: 22.8ºC

Mitjana de les mínimes: 13.8ºC

Temp. màxima: 29.7ºC (dia 25)

Temp. mínima: 7.8ºC (dia 1)

Precipitació: 20.4 mm (31%)15è maig més sec

Precipitació acumulada durant aquest any 2017: 267.4 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 565.6 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ABRIL de 2017

 

La primavera avança per l'avinguda principal del mes d'abril. Aquí s'ha trobat enguany una temperatura superior a l'habitual durant gran part del seu recorregut i pluja ajustada en quantitat però mal repartida entre els inicis i el final del passeig. Un cop finalitzat el trajecte, el balanç de temperatura mitjana supera en +1.8°C la que s'hauria trobat habitualment en aquest tram d'any i l'aigua recollida assoleix el 88% del que esperava.

Els primers números del mes l'habiten dies frescos i humits. Fins i tot hi ha tempesta al mateix portal del dia 1. Ràpidament però, només uns passos mes enllà en el calendari, la temperatura fa pujada i la pluja davallada. El dia 3 ja supera els 20°C i només el dia 5 interromp l'ascens tèrmic que enfila carrer amunt fins el màxim de 23.2°C el dia 11. Els dies més càlids del mes van del 11 al 14; son també dies estables, de boires i boirines matinals i migdies suaus. La primavera experimentada es mira amb raresa aquest màxim tèrmic tan matiner quan encara li queden 20 dies per endavant al mes. I és que aquest carrer li acostuma a fer pujada tèrmica però d'ara endavant li farà baixada i malgrat això quedarà per sobre la mitjana.

A l'alçada dels números 18 i 19 augmenta la nuvolositat sense gaires conseqüències pels carrers del mes d'abril: només 0.2 mm del 18 que no deixen ni bassals a les voreres!

El dia 20 puja la pressió atmosfèrica. 21 i 22 són els dies més asserenats del mes on la primavera seu al banc de les altes pressions fet amb fusta de fins a 1030 hPa el dia 22. És aquest un anticicló fresc car el termòmetre ja no supera els 20°C des del dia 15 i només ho farà en dues jornades més, els dies 23 i 24, en plena bonança ambiental just abans de caure en l'esvoranc del 27.

Molt notable és el refredament i abundant la precipitació durant l'episodi esdevingut a l'alçada dels dies 26 i 27: 30.2 mm de precipitació es recullen en 48h i la temperatura cau fins els 4.4°C a les 11:35h del dia 27. És aquesta una temperatura mínima mensual similar a la del mes de febrer i inferior a la del desembre!!

Després d'aquesta clatellada la primavera continua passejant el mes d'abril entre boires, la ressaca de la humitat aportada per la pluja i els núvols que no acaben de marxar. De fons albira un Montseny molt carregat d'una neu que només li dura hores al Sol de l'abril.

Finalment 3.5 mm més remullen les darreres passes d'una primavera que gira la cantonada amb el mes de maig  amb les botes d'aigua i l'impermeable posats.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC ABRIL 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 14.2ºC(+1.8ºC)

Mitjana de les màximes: 18.0ºC

Mitjana de les mínimes: 10.3ºC

Temp. màxima: 23.2ºC (dia 11)

Temp. mínima: 4.4ºC (dia 27)

Precipitació: 48.2 mm (88%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2017: 247.0 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 573.9 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MARÇ de 2017

 

L'entremaliat març ha tornat a fer de les seves. L'abanderat mes primaveral deixa, entre la calor i el fred, els dies de secà i els aiguats, un registre ple de contrastos però sobretot una nova efemèride meteorològica. Encara queden molts mesos per acabar l'any, però amb tota seguretat aquest març farà podi. En el seu palmarès lluirà un rècord meteorològic: el del dia més plujós en un mes de març des del 1914. Un valor aquest que es remuntava fins ara al 12 de març de 2011 amb 91.7 mm entre les 00TU i les 24TU i que ara queda situat en 97.8 mm pel dia 24. Tot i això l'episodi que propicia aquest registre s'estén entre dues jornades i assoleix un total de precipitació encara més important de 115.1 mm en 24 hores (entre 07TU del 24 i les 07TU del 25, dia pluviomètric). Els 136.3 mm totals mensuals el fan el 5è març més plujós però no oblidem pas tampoc la notorietat dels valors termomètrics: és el quart mes de març més suau de la sèrie climàtica.

L'espectacle del mes ja comença quan encara sonava la sintonia del programa. La primera pertorbació arriba espectacular el dia 3: baixa la pressió atmosfèrica 21.9 hPa en 24 hores, bufa primer el vent de ENE amb un cop màxim de 49 km/h, deixa 19.3 mm de pluja, baixa la temperatura fins 3.1°C la matinada del 4 quan ja marxa la pertorbació tot bufant el vent fins a 72 km/h W per pujar la pressió 21.7 hPa durant les 24 hores següents. Realment una bona sotragada meteorològica per despertar del soporífer final de febrer.

Des d'aquest fons tèrmic el termòmetre passa en 48 hores a fer un cim de 21.1°C, esperonat per un vent de ponent reescalfat que bufa fins a 57 km/h el migdia del dia 6. Aquest és el punt inicial d'un període molt benigne d'imperi anticiclònic que s'estendrà per les jornades mitjanes del calendari fins la frontera que marca el dia 20. Aquest altiplà tèrmic només gosen erosionar-lo alguns núvols baixos el dia 7 i el 12 que davallen temporalment la temperatura, però en cap cas s'atreveixen a deixar precipitació que protesti a l'autoritat altobaromètrica. El dia 9 s'observa boira marítima a primera línia litoral.

La jornada 21 marca l'inici d'un descens tèrmic que farà aterrar de nou al termòmetre en territori hivernal. El pilot d'aquesta maniobra es una profunda i ràpida pertorbació que arriba el dia 24 a mig matí acompanyada primer d'una suau precipitació que ja no s'aturarà durant 18.5 hores i que guanya notablement intensitat durant la nit. Només en 12 hores, de les 18TU del 24 a les 06TU del 25, van caure 104.2 mm, per un total de 115.1 mm en 24 hores! La temperatura cau de matinada fins el mínim mensual de 1.6°C, un valor nomes assolit o rebaixat en 5 jornades dels tres mesos hivernals anteriors. Durant el matí del dia 25 la precipitació s'allunya i els núvols deixen pas amb recança al Sol.

No dura gaire aquest viatge al passat estacional. La primavera incipient s'abriva impetuosa entre flors i carretades de Sol quan el mes s'acosta a la seva data de caducitat. El dia 29 marca el màxim de temperatura amb 21.6°C just abans de l'arribada d'una darrera pertorbació la tarda del 31 (1.4 mm)

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC MARÇ 2017

 

 

 

Març

 més suau

(1914-2017)

 Habitual : 10.7ºC

Any

 T mitjana (ºC)

2001

14.8

1997

13.8

2012

13.4

2017 13.3
1994 13.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 13.3ºC(+2.6ºC)

Mitjana de les màximes: 17.2ºC

Mitjana de les mínimes: 9.4ºC

Temp. màxima: 21.6ºC (dia 29)

Temp. mínima: 1.6ºC (dia 25)

Precipitació: 136.3 mm (295%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2017: 198.8 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 603.0 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FEBRER de 2017

 

Acaba l'últim mes de l'hivern i encara esperem el fred. Teníem l'esperança que les postres del menú estacional, servit amb tres plats al desembre, gener i febrer, fossin les mes fredes, però res mes lluny de la realitat. El febrer ha repetit la recepta de l'any passat i s'ha comportat molt suau en temperatura i al punt en pluviometria. L'anomalia tèrmica, de +2.4°C respecte l'habitual, és una dada molt destacable cuinada a foc lent amb 13 jornades que igualen o superen els 15°C, només 4 on la temperatura ha baixat per sota dels 5°C i cap per sota dels 4°C. Aquest registre supera el de l'any passat i passa a ser el 5è febrer més suau des del 1914.

Si un hivern sense fred és com un plat sense sal, aquest febrer ens ha cuinat una dieta contra la hipertensió. Però la flaire que ens arribava de la cuina del febrer feia realment molt bona olor: Halo solar, boira baixa, albada rogenca, núvols curiosos i arc de Sant Martí foren alguns dels ingredients dels primers cinc dies, però sense fred ni gairebé pluja. Aquesta arriba a taula els dies 5, 7 i 8 en quantitat molt escassa que no treu la set dels pluviòmetres. L'episodi més plujós queda servit el dia 13 amb fang i s'acaba el 14 (16.3 mm). El refrescament d'aquests dos dies, més aviat per poca insolació que per aire fred, s'acaba el dia 15. Des d'aleshores i fins l'hora de tancar la cuina, el febrer ja no ofereix plats freds.

La segona meitat del mes es força més monòtona pel termòmetre i el pluviòmetre. L'estancament atmosfèric, cuinat a alta pressió atmosfèrica, fa reaparèixer boires i augmenta la humitat. Si la suavitat tèrmica és el caldo que no ens agrada per les dates, els dies 22 i 23 ens arriben dues tasses mes, aquesta última amb cel molt tèrbol per la presència de pols en suspensió. La pluja posterior del dia 24, molt oportuna en quantitat i intensitat (12 mm en 9 hores) és el digestiu que neteja l'atmosfera i deixa un ambient més fresc, però gens fred, que continuarà fins a final de mes.

 Un cop finit el febrer, i amb ell els tres mesos d'un hivern poc rigorós a Barcelona, aquí us deixem una dada significativa: tan sols durant una hora i mitja del dia 18 de gener la temperatura ha estat negativa a l'observatori Fabra i de -0.8°C com a més baixa per tot l'hivern.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC FEBRER 2017

 

 

 

Febrers

 més suaus

(1914-2017)

 Habitual : 9.0ºC

Any

 T mitjana (ºC)

1990

12.5

1995

11.5

2000

2007

2017

11.4

1997 2016 11.3
2002 11.1

 

 

 

Temp. mitjana: 11.4ºC(+2.4ºC)

Mitjana de les màximes: 14.8ºC

Mitjana de les mínimes: 8.0ºC

Temp. màxima: 18.7ºC (dia 22)

Temp. mínima: 4.2ºC (dies 6 i 8)

Precipitació: 31.2 mm (93%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2017: 62.5 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 501.7 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GENER de 2017

 

L'any 2017 truca a la porta i en obrir-la trobem el mes de gener, el comercial que ens ensenyarà el seu catàleg de fenòmens meteorològics hivernals i ens farà 4 números d'oferta per incorporar a la sèrie climàtica. Val a dir que aquests números a priori ens agraden: la temperatura mitjana se situa només una dècima per sota de l'habitual, essent el primer mes que no supera la mitjana des del setembre de 2015. Malgrat tot arronsem el nas quan la precipitació que ens ofereix, un cop més, es queda per sota de l'habitual. No tenim, però, altre remei que comprar-li l'oferta i donar-li un vot de confiança car el calendari ha d'avançar.

Com tot nou servei contractat, la primera jornada s'esforça de valent i acompleix amb el que d'ell s'espera. Els 3.0°C de mínima del dia 1 és la temperatura més baixa del què portàvem d'hivern. Seria aquest un bon començament per al nou any si no fos per la manca de continuïtat d'aquest fred. Més aviat el contrari. La suavitat es fa norma la primera meitat del mes amb dues puntes fins més amunt dels 16.0°C. La més elevada la trobem el dia 8 amb 16.6°C. D'altra banda la precipitació tampoc no apareix per enlloc.

Quan ja anotem al full de reclamacions de l'hivern la manca de fred ens arriba la promesa d'una fredorada intensa. Esdevé entre els dies 17 i 18 i ens deixa un registre mínim de -0.8°C el dia 18. Amb tan breu fred no quedem satisfets i després d'una nova reclamació el gener ens recompensa amb un temporal de vent immediatament posterior.

Entre els dies 19 i 23 el vent bufa de gregal durant 96.3 hores i es fa especialment intens a la matinada del dia 22 quan assoleix un cop màxim de 94 km/h i una mitjana deuminutal màxima de 52 km/h. Malgrat tot la precipitació no és tan abundant com seria d'esperar i només s'acumulen 9.6 mm en aquest període de 5 dies. Durant el temporal la poca insolació rebaixa les màximes però augmenten les mínimes. El  24 albirem per primer cop aquest hivern el Montseny ben carregat de neu.

Davant la reclamació presentada per poca pluja, el mes de gener ens fa una nova oferta meteorològica temptadora: un episodi llampec de fred pluja i neu a cotes baixes que només duraria unes hores al migdia i la tarda del dia 25. Una mena de black friday de la meteo en ple mes de gener! Quan arriba, però, les ofertes es queden en altres comarques, perquè a l'observatori Fabra només li cau 1.0 mm amb 4 flocs de neu granulada, caiguts durant 5 minuts a migdia. Això si, aquell va ser el migdia més fred de l'hivern: a les 14h la temperatura no arribava als 4.0°C.

Veient el nostre desencís i convençut que no ha de renovar contracte, el gener ens regala, ara si, un episodi generós de pluja els dies 27 i 28 (20.5 mm) que alleugereix temporalment la necessitat d'aquest element líquid al bosc. I és que malgrat la dormició hivernal, algunes plantes com l'ametller ja desperten i obren els ulls en forma de flor el dia 28. El que veuran posteriorment i fins a finals de mes és bonança i temps plàcid.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC GENER 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 7.9ºC(-0.1ºC)

Mitjana de les màximes: 11.1ºC

Mitjana de les mínimes: 4.7ºC

Temp. màxima: 16.6ºC (dia 8)

Temp. mínima: -0.8ºC (dia 18)

Precipitació: 31.3 mm (59%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2017: 31.3 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 510.4 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010 2011 2012 2013 2014 2015  2016  2017