Secció meteorològica

Observatori Fabra


Resums mensuals 2014

 

DESEMBRE de 2014

 

Si el mes de desembre fos un diari el titular de portada seria "Normalitat tèrmica i precipitació escassa"; el text posterior destacaria que la temperatura mitjana del mes només s'ha desviat dues dècimes de l'habitual i que, per contra, només s'ha recollit un 38% de la precipitació que caldria esperar. La foto de  portada que acompanyaria aquestes línies seria un impressionant cel rogenc dels molts que hem pogut observar aquest mes.

La secció de successos del diari aniria encapçalada per la forta ventada esdevinguda el dia 9. Sens dubte va ser un dels epidodis meteorològics més destacats de l'any. El vent de N-NNE va bufar molts fort durant hores i va assolir un cop màxim de 91 km/h, el més fort des del juliol de 2011.

La secció de cultura del desembre informaria d'una exposició pictorica sobre cels rogencs a la galeria matins de Barcelona. L'accés és lliure, l'horari ben d'hora, només cal sortir i mirar.

La secció d'economia destacaria la crisi hídrica produïda per l'escassedat d'aigua de pluja d'aquest mes. Malgrat alguns indicis de recuperació, com les bones xifres pluviomètriques enregistrades el dia 15 (13.2 mm), el cert és que la sequedat extrema de final de mes (humitats del 17% al 30%) fan que la població vegetal poc hagi notat aquests indicis.

La secció esportiva d'aquest diari del desembre informaria de l'alta pressió atmosferica que l'anticicló va exercir a 2/3 parts del terreny de joc mensual. Fins en 20 jornades es van assolir pressions superiors als 1020 hPa. Entre elles trobem el dia més suau, el 12, i el més fred, el 29.

Per descomptat que el diari del desembre també incorpora una secció de meteorologia. En aquesta hi trobariem detalls de les ondulacions observades en els núvols el dia 3, la columna de fum vertical que es desvia sobtadament pel vent a uns 300m sobre el pla de Barcelona el dia 16 i la curiosa congelació de l'aigua del tanc evaporimètric els dies 10, 29, 30 i 31 amb temperatura positiva.

Pert cert, aquest diari meteorològic és gratuït i accessible en directe les 24h des de quaselvol lloc amb connexió visual a l'exterior.

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC DESEMBRE 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

2014 acaba essent el tercer any més càlid de la sèrie climàtica 1914-2014 amb 16.3ºC de temperatura mitjana.

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 9.1ºC(+0.2ºC)

Mitjana de les màximes: 11.9ºC

Mitjana de les mínimes: 6.2ºC

Temp. màxima: 15.7ºC (dia 12)

Temp. mínima: 0.6ºC (dia 29)

Precipitació:  22.8 mm (38%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2014: 692.4 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 692.4  mm

 

 

 

 

 

 

 

NOVEMBRE de 2014

 

La nostra memòria, sempre selectiva, tendeix a recordar principalment aquelles imatges i fets excepcionals, arraconant en un segon terme o simplement oblidant aquells altres més habituals. No és pas una excepció la memòria meteorològica. Aquest resum i l'àlbum fotogràfic que l'acompanya vol ser una prova i una proposta d'exercici d'aquesta afirmació.

Probablement d'aquí a pocs dies oblidareu que aquest mes de novembre es va albirar l'illa de Mallorca fins en 4 ocasions des de l'Observatori Fabra, car és un fet prou habitual per aquestes dates i la nostra ment tendirà a colgar aquest record més habitual. La pluja de fang del dia 24 seria una de les primeres capes de pols que hi trobaríem a sobre. Transportada pel vent de SW a capes mitjanes i barrejada amb vent de E a capes baixes, la pols cau arrossegada per una pluja minsa de 1.2 l/m2. Si no plou abans, la imatge dels cotxes bruts, algun potser vostre, queda gravada un parell de setmanes abans no l'arraconeu al fons d'algun túnel de rentat. La circulació de vents que va fer possible aquesta pluja bruta, també va ser la responsable d'unes temperatures anormalment suaus durant bona part de la segona meitat de mes.

L'albada del dia 14 és una d'aquelles imatges que us poden quedar gravades a sang en la memòria visual. Va ser una sortida de Sol encesa d'un vermell ben viu quan l'astre, encara sota l'horitzó pels barcelonins, ja il·luminava els altocúmuls que circulaven 5 quilòmetres per sobre la ciutat. Aquells que ho vau veure ho recordareu encara d'aquí un mes; després serà una sortida més de tantes que no adjudicareu a cap data en particular. Com tampoc no ho fareu amb la inusual imatge dels fantasmagòrics núvols (fractostratus undulatus) apareguts sobre Collserola durant el matí del dia 20.

Durant un parell de mesos potser encara recordareu sense esforç la jornada tempestuosa del dia 3 a Barcelona. La circulació sobre la ciutat de petits nuclis convectius, molt actius elèctricament i productors de forts aiguats de curta durada va ser continua durant la matinada i matí. Un d'aquests nuclis va produir una espectacular cortina de precipitació que, tallada amb ganivet, afectava de manera molt intensa alguns barris de la ciutat sense caure cap gota a d'altres.

El que segurament recordareu molts de vosaltres durant molt de temps d'aquest novembre de 2014 és el temporal de llevant ocorregut entre els dies 29 i 30. A l'Observatori Fabra va ploure amb més intenció (22 hores en total) que no pas amb intensitat (màxima de 3.1 mm/min), fins acumular 62.2 mm en tot l'episodi amb un cop de vent màxim de 78 km/h de NE.

D'aquí uns anys, un repàs acurat de la sèrie climàtica us recordarà que el novembre de 2014 fou el 5è novembre més suau dels primers 100 i aquells més desmemoriats sempre podreu recordar les imatges esmentades i  moltes altres en el nostre àlbum fotogràfic virtual.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC NOVEMBRE 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 13.6ºC(+2.3ºC)

Mitjana de les màximes: 16.4ºC

Mitjana de les mínimes: 10.9 ºC

Temp. màxima: 20.1ºC (dia 2)

Temp. mínima: 6.5ºC (dia 6)

Precipitació:  142.8 mm (220%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2014: 669.6 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 685.8  mm

 

 

 

 

 

 

 

OCTUBRE de 2014

 

Ara fa exactament un any acabava l'octubre més càlid de la sèrie climàtica de l'Observatori Fabra 1914-2013. Doncs bé, aquest rècord ha durat només 365 dies perquè l'octubre de 2014 l'ha tornat a superar. És un fet extraordinari que en dos anys consecutius quedi superada una mateixa efemèride mensual i d'una manera tan escandalosa. L'octubre de 2014 (19.6ºC) s'ha col·locat 3.7ºC per sobre de l'habitual! Si a aquest fet li sumem l'escassa precipitació recollida (10.2 mm) ens queda un mes d'octubre molt anòmal, càlid i sec, que menja castanyes apartat del foc i disfressat de juny.

El tramat meteorològic teixit pel mes ha estat bàsicament llis només trencat amb un motiu de tempesta breu el dia 5 (8.8 mm i cop de vent de 72 km/h). Les temperatures suaus s'han mantingut molt estables, sense cap entrada freda, que d'altra banda ja seria normal per aquestes dates, ni tampoc cap temporal de pluja. A manca de grans pertorbacions afectant el territori només el règim de vent ha marcat tendència en el temps. El de tercer quadrant ha bufat un 43% del mes esdevenint el responsable de la suavitat tèrmica. El grau d'humitat i la seva força  imposa nous dissenys als núvols que vesteixen el cel.

Els dies de vent feble i humit els núvols baixos són els protagonistes a la passarel·la de les observacions: de vegades tan abundants que deixen poc espai al Sol per lluïr (6); d'altres més escassos arrosegats per la carena del Tibidabo (9) o fins i tot recorrent els carrers de Barcelona tot deixant lliures i escotats els terrats dels edificis emblemàtics (20).

Per contra quan el vent es reforça i bufa sec l'ambient s'aclareix fins redescobrir el perfil de Mallorca estampat l'horitzó de Barcelona (16). Els núvols per la seva banda s'alçen estilitzats fins capes més altes (23) i envermelleixen l'alba segons el gust del moment (22).

El que mai no passa de moda és  el Sol. Els seus estampats amb brodats de núvols no deixen mai indiferents als crítics: crepusculars (1), pentinats per cirrocúmuls (13) o filtrats per núvols baixos (28), els raigs de Sol son ideals per qualsevol ocasió.

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC  OCTUBRE 2014

 

 

 

L'octubre 2014

 ha estat el mes amb menys precipitació recollida des de l'agost de 2013

 

Els quatre octubres més càlids des del 1914 són 2014, 2013, 2001 i 2011

 

 

 

Temp. mitjana: 19.6ºC(+3.7ºC)

Mitjana de les màximes: 23.2ºC

Mitjana de les mínimes: 16.0ºC

Temp. màxima: 27.6ºC (dia 20)

Temp. mínima: 12.2ºC (dia 23)

Precipitació: 10.2 mm (13%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2014: 526.8 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos:  653.5 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

SETEMBRE de 2014

 

Setembre és el vaixell que abandona les platges de l’estiu per endinsar-se en el mar de la tardor. Enguany, però, no ha deixat enrere la sorra estival fins les darreres jornades del mes. Les temperatures elevades i la inestabilitat latent que en forma de tempestes irregulars ha caracteritzat l’estiu 2014 també han estat presents al setembre fins que un temporal de tardor l’ha fet llevar ancores i enfilar definitivament les onades tardorenques. Se'n va deixant enrere una temperatura mitjana notablement superior a l'habitual (però similar a l'any anterior!)  i una precipitació molt abundant recollida en gran part per un únic temporal.

L’estiu ha manllevat 21 dies del setembre, imposant unes temperatures regularment càlides i una precipitació escassa durant aquest primer llarg període. La tardor incipient però ben discreta pren el costum d'abaixar els núvols fins que toquen les muntanyes, acaronen les carenes i davallen pels vessants. La interacció dels corrents d’aire amb els murs vegetals recargola i esfilagarsa els núvols en un joc tèxtil que preveu al bosc de la nuesa de l’hivern. Ja hi haurà temps per la tardor explicita, la de les pluges i el vent que s’endurà les fulles.

Les temperatures es mantenen altes, no excepcionals, però si molt estables en valors elevats durant els primers 2/3 del mes. L'albirament de nuclis tempestuosos i llampegades és continu durant aquest període, però de nou aquestes tempestes queden sovint allunyades del nostre observatori, amb l'excepció de la nit del 14. Un clar exemple d'aquests albiraments llunyans seria el cas de la gran tempesta que afectà la comarca d'Osona la tarda del dia 6, situada a uns 70km del nostre punt d'observació des d'on podíem contemplar la seva imponent enclusa. En altres ocasions un simple ruixat matinal amb poca aigua però coincidint amb la sortida de Sol és tot un espectacle meteorològic de primer ordre amb doble Arc de Sant Martí.

El dia 22 el panorama meteorològic canvia. Va ser una jornada grisa i plujosa que va acumular 11.1 mm però que també obre les portes a un període de temperatures més fresques i humitats elevades: els núvols baixos augmenten i apareixen boirines matinals al pla de Barcelona. Caldrà esperar, però, fins el dia 28 per fer oficial l'entrada de la tardor. Un temporal de pluja de primera categoria acumula 100.5 mm en 24 hores però 94.2 mm només en 5 hores entre les 15h i les 20h. Feia 12 anys que l'Observatori Fabra no recollia més de 100 mm en una jornada (31/7/2002). La precipitació va ser molt abundant a Barcelona i comarques veïnes de manera que els rius baixen ben plens. Tanta humitat condensa en forma de boires espesses al Vallès el dia 29 que també busquen el mar sobre el corrent del riu Besòs tal i com es va poder observar aquell matí.

Clou el mes el dia 30 aportant 26.7 mm més de precipitació per un registre total de 155.6 mm. un 82% d'aquesta pluja es recull en els tres darrers dies. Acaba així el sisè mes de setembre més plujós de la sèrie climàtica 1904-2014 i el cinquè més càlid empatat amb el del 2013.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC  SETEMBRE 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els 100.5 mm de precipitació del dia 28 són el novè registre màxim de pluja en 24h de la sèrie climàtica 1904-2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 22.0ºC(+1.9ºC)

Mitjana de les màximes: 25.7ºC

Mitjana de les mínimes: 18.2ºC

Temp. màxima: 29.6ºC (dia 10)

Temp. mínima: 14.4ºC (dia 25)

Precipitació: 155.6 mm (201%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2014: 516.6 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos:  672.1 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AGOST de 2014

 

Probablement molts de vostès tinguin la sensació que aquest estiu no ha estat com els d’abans. És una sensació similar a la que produeixen els tomàquets: tenen l’aspecte i el color del tomàquet però al provar-los... no tenen pas el gust del tomàquet autèntic. Si mirem el calendari comprovem que estem a setembre i que un cop  passat juny, juliol i agost, no tenim la sensació d’haver tastat un bon estiu enguany. L’agost tampoc no ha tingut l’estabilitat meteorològica i la contundència tèrmica prolongada que necessitem els humans per fer la fotosíntesi estival que completa el nostre cicle laboral anual. Malgrat aquesta sensació, les dades recollides al nostre observatori aquest mes d'agost no son pas extraordinàries. La temperatura mitjana només ha quedat dues dècimes de grau per sota de l'habitual (23.0ºC) i la pluviometria ha aportat tan sols un 50% del que recull un agost típic. Cal destacar, però, que des del Maig-Juny de 2013 no teníem dos mesos seguits amb temperatura mitjana inferior a la normal, com és el cas d'aquest Juliol-Agost i que especialment a l'estiu l'opinió pública és molt sensible a aquesta dada.

Amb una calor moderada la primera meitat de l'agost ha estat llaurada i sembrada per episodis d’inestabilitat intermitent. La collita han estat les nuvolades convectives, els estrats baixos i les boires; fenomen aquest últim gens habitual a l’agost i del que tot seguit us fem testimonis: Efectivament el dia 4 al matí es lleva amb boira a l'Observatori Fabra, no dura gaire per l'escalfor del Sol  d’agost, però la mateixa desfeta ofereix un espectacle visual extraordinari.  El dia 6 observem estrats estilitzats pel vent al matí. Els matins dels dies 8 i 9 els protagonistes foren els estratocúmuls, aïllats el dia 8 i espectacularment ondulats el dia 9. Malgrat l'abundància de nuvolositat de tipus baix als matins, sovint quedaven desfets aquests núvols a migdia i la temperatura tenia temps de pujar i marcar màximes habituals entre 28 i 30ºC.

Cal destacar a banda l'observació feta el dia 13 d'agost d'un núvol corró (wall cloud) durant l'entrada d'una massa d'aire fresc. La seva aproximació des del Nord i la circulació sobre la ciutat de Barcelona va ser força espectacular així com la davallada de temperatura en 3ºC enregistrada en 20 minuts.

Quan la inestabilitat ens ha visitat, i ho ha fet sovint durant aquest agost, no sempre ha portat l'obsequi que tot amfitrió espera del seu convidat. Els núvols convectius queden sovint situats massa al Nord del nostre observatori com el cas del dia 6 o no son gaire generosos malgrat l'espectacularitat del dia 15 o el 22. Això si, entre aquestes dues dates queda emmarcada la setmana més fresca del mes que probablement quedarà gravada en la nostra memòria meteorològica tan selectiva i simplificadora. Gran part del mèrit d'aquest record és pel dia 22 d'agost per ser un dia gris, plujós amb intermitències i molt fresc. La màxima va ser només de 22.2ºC i l'endemà marca la mínima mensual (15.3ºC). Però la realitat és que aquest dia 22 fou la darrera jornada plujosa de l'agost a Barcelona i els 13.1 mm que va aportar no son prous per arribar al promig de 49.1 mm. Tres dies després el termòmetre deixa el màxim mensual en 30.7ºC, un registre modest per un agost que només ha superat els 30ºC en dues jornades mes. Cap el final de mes tornen els matins ennuvolats que s'obren al migdia en una seqüència cronològica diària no gens estranya aquest i altres estius. De calor intensa no en trobem, però si que reapareix la xafogor acusada que, aquesta si, no ens la treu ningú.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC  AGOST 2014

 

 

 

 

 

Ens els tres mesos d'estiu, juny, juliol i agost, només 8 jornades han superat els 30ºC a l'Observatori Fabra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 23.0ºC(-0.2ºC)

Mitjana de les màximes: 27.1ºC

Mitjana de les mínimes: 19.0ºC

Temp. màxima: 30.7ºC (dia 26)

Temp. mínima: 15.3ºC (dia 23)

Precipitació: 25.1 mm (50%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2014: 361.0 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 539.1 mm

(DADES PROVISIONALS)

 

 

 

 

 

 

 

 

JULIOL de 2014

 

Aquest mes de juliol ha estat continuista amb el comportament meteorològic que ja va mostrar el mes de juny. Això significa que la presència d'inestabilitat atmosfèrica ha estat més habitual del que tocaria per les dates i aquest fet s'ha traduït en una precipitació notablement més abundant i unes temperatures lleugerament per sota de la mitjana. Pel que fa a la primera variable es tracta del cinquè juliol més plujós de la sèrie. En el cas del termòmetre no és pas significatiu el registre assolit. Recordeu que el juliol de 2011 va ploure més i va ser molt més fresc a Barcelona.

Certament mai no plou a gust de tothom, però pel que fa a gustos aquest juliol s'ha esforçat de valent per satisfer-los tots. Per aquells que no els els agrada suar i volen sentir l'olor especial de la terra i els carrers mullats a l'estiu la primera part del mes fou la mes fresca i plujosa. La nuvolositat de tipus baix sovintejava i les precipitacions apareixen en els 4 primers dies. Foren minses i brutes de fang els dies 2 i 3; abundants i amb tempesta el dia 4. Però d'aquest període inicial plujós destaca sobretot el dia 7. En aquesta jornada el pas de nuclis tempestuosos sobre Barcelona fou constant fins acumular 41.2 mm i mantenint la temperatura just per sota dels 20ºC.

Posteriorment al pas del front l'ambient s'aclareix per efecte del vent, el mateix vent que origina interessants altocúmuls lenticulars amb irisacions durant el matí del dia 8. El que resta de dies fins l'equador del mes les temperatures no s'acaben de recuperar per bé que les precipitacions pràcticament desapareixen. La nuvolositat convectiva residual queda restringida mar endins o resulta improductiva tot i l'abundància com en el dia 14.

Del 15 al 24 s'instal·la l'estiu més clàssic al territori. Aquells que sospiraven pel sol i la calor tenen l'oportunitat ara de gaudir-ne. El dia 18 s'assoleix el màxim mensual de 31.7ºC i tanta calor alimenta unes nuvolades efímeres que a la tarda deixen 4 gotes de fang. El Sol s'imposa, però, i en ocasions es fa difícil enxampar cap núvol al cel en tota la jornada.

Uns altocúmuls floccus el dia 24 anuncien una nova inestabilització de l'atmosfera. El mateix dia 25, tot i una breu ullada de sol matinal, les tempestes apareixen de bon matí i mostren molta activitat elèctrica. Els petits nuclis convectius són molt ràpids i no deixen massa aigua, malgrat l'aparença amenaçadora que mostra el cel en alguns instants. La inestabilitat ja no desapareix ben bé fins el dia 30. Ja sigui en forma de cumulonimbus llunyans o de tempestes locals, cada dia tenim testimoni d'aquesta situació.  El vespre del 28 plou amb una intensitat puntual de fins a 98 mm/h per un total de 29.2 mm i malgrat que al matí del 29 la situació semblava calmada una espectacular tempesta severa va afectar el Nord del Barcelonès a primera hora de la tarda. No va afectar el nostre Observatori però les imatges que varem poder captar de la seva estructura i evolució són molt interessants.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC  JULIOL 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 22.6ºC (-0.6ºC)

Mitjana de les màximes: 27.0ºC

Mitjana de les mínimes: 18.2ºC

Temp. màxima: 31.7ºC (dia 18)

Temp. mínima: 14.6ºC (dies 7 i 8)

Precipitació: 85.0 mm (380%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2014: 335.9 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 519.0 mm

(DADES PROVISIONALS)

 

 

 

 

 

 

 

 

JUNY de 2014

 

Ben poca cosa podríem esmentar del mes de juny si només disposéssim d'una simple estació meteorològica. El grapat de dades que els instruments enregistradors aboquen a l'arxiu parlen d'un mes càlid i poc plujós a Barcelona. Ben retratats quedaríem si ens satisfés aquesta informació superficial, tant en el sentit científic com en el físic. Doncs la informació visual, obtinguda mitjançant les observacions meteorològiques sistemàtiques realitzades in situ tots els dies del mes, expliquen molt millor que els instruments el comportament de l'atmosfera per sobre i al voltant de l'Observatori Fabra. Aquí teniu el que hem vist.

Resulta realment curiós com un mes de juny pre-estiuenc i poc plujós ha pogut desplegar un ventall de nuvolositat tan variat i didàctic alhora. Ja en el seu inici localitzem tres varietats d'altocúmuls en tres dies consecutius: stratiformis perlucidus translucidus (dia 2), stratiformis opacus (dia 3) i castellanus (dia 4). Són aquests primers dies estables i no massa calorosos, en els que reapareix fins i tot la boira marítima pròpia de l'època primaveral.

Entre els dies 12 i 14 el juny es deixa caure als braços de l'estiu més canònic. Són aquestes tres jornades les úniques que han superat els 30ºC de temperatura màxima en tot el mes. A les 14.40h de dia 13 el mercuri assoleix 31.7ºC i només dos dies després arriba el mínim mensual, 13.8ºC el dia 15. I és que la inestabilitat que des del dia 12 es feia present en forma de Cb aïllats i llunyans, poc a poc va anar guanyant terreny i presència a les observacions. D'aquesta manera podem qualificar la segona meitat del mes de juny com a marcadament inestable malgrat que les precipitacions que han arribat a caure als nostres pluviòmetres no hagin estat massa abundants. Destaca, en aquest sentit, la tempesta de la matinada del dia 15, amb abundant aparell elèctric (9.6 mm i contundent baixada de temperatura), així com la del vespre del dia 17 (6.3 mm). En tots dos casos l'espectacularitat elèctrica no va anar acompanyada d'abundant precipitació degut a la ràpida circulació dels nuclis convectius. Això en els millors dels casos, quan no tocava simplement constatar la presència de precipitació allunyada del nostre observatori.

Però abans d'acabar el mes encara hem rebut noves lliçons magistrals de meteorologia observacional. La primera, el dia 19, es tracta de l'albirament durant bona part de la jornada de cirrus fibratus i i fibratus uncinus. Totes dues espècies de cirrus no són pas inèdites, però en aquest cas foren especialment vistoses. El dia 24 contemplem uns espectaculars raigs anticrepusculars al vespre i el 25 anotem l'observació de les inusuals ones Kelvin-Helmholtz, indicadores d'inestabilitat atmosfèrica.

Encara la tarda del dia 29 van créixer potents nuvolades al NE del nostre observatori que de nou van posar les dents llargues als nostres pluviòmetres i, tot sigui dit, al nostre legítim desig de veure ploure amb ganes i sentir l'olor del bosc mullat. Però tampoc no ens va tocar aigua en aquesta ocasió. Potser per aquest motiu som consolats el matí del dia 30 amb un espectacle de llum i ombres gràcies als núvols baixos residuals.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC  JUNY 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 21.7ºC (+2.0ºC)

Mitjana de les màximes: 26.2ºC

Mitjana de les mínimes: 17.1ºC

Temp. màxima: 31.7ºC (dia 13)

Temp. mínima: 13.8ºC (dia 15)

Precipitació: 27.8 mm (65%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2014: 250.9 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 448.9 mm

 

 

 

 

 

 

 

MAIG de 2014

 

Si en un hipotètic concurs de climatologia haguéssiu d'encertar el mes que acaba només amb les pistes de la seva temperatura mitjana (16.2ºC) i pluviometria (50.8 mm) la resposta més assenyada seria un maig. Podem qualificar doncs aquest maig de 2014 com meteorològicament assenyat doncs ha complert força bé amb els registres climàtics que li corresponen per les normes del joc: la temperatura mitjana només ha superat per dues dècimes la climàtica i la precipitació acumulada assoleix el 77% de l'habitual.

Però fins i tot el concursant/observador més ben preparat hagués dubtat de la identitat del mes en què es trobava atenent a la precipitació recollida durant els primers 25 dies, només 6.8 mm.  És molt poca pluja en un període vital pel creixement vegetatiu de l'entorn. Malgrat tot, la nuvolositat no la podem considerar escassa en aquest llarg període. Però o no precipitava al lloc convenient o simplement no produia precipitació, malgrat que incorporés indicis de canvis i inestabilitat com el halo solar o els altocúmuls castellanus. Certament la seqüència nuvolosa més habitual d'aquest període era el pas de bandes dels cirrus previs a uns fronts atlàntics que no arribaven mai amb activitat. Fins i tot quan la nuvolositat semblava més amenaçadora, resultava poc efectiva, com és el cas dels dies 12 i 13, grisos i frescos però en els que només es van recollir 1.2 mm.

Cap el final del mes és quan el presentador imaginari d'aquest concurs climàtic decideix animar l'audiència amb el repartiment de premis i del pot acumulat. Els primers arriben en forma de núvols baixos cada cop més abundants però sobretot més compactes. Augmenta la humitat a les capes més baixes fins el punt de tenir boira molt espessa els dies 20 i 21 en què arriba a ploure fang de manera minsa.

El dia 22 cau un altre premi per als observadors en contemplar com la nuvolositat abundant d'aquella jornada resulta clarament sacsejada pel pas de diverses turbulències a les capes mitjanes. El resultat és un curiós cel visiblement arrugat que contrasta amb l'allisat altocúmul lenticular que es va poder observar al cel de Barcelona el dia 27.

El pot acumulat d'aquest final de mes era una abundant quantitat de precipitació que el bosc, espectador i audiència impacient d'aquest programa meteorològic, reclama silenciosament. Finalment la pluja arriba. Ho fa sovint en les darreres 6 jornades. En forma de tempesta els dies 26, 30, 31 i pluja minsa el 28 i 29. Finalment podem contemplar també aquells núvols potents ben carregats d'aigua que tanta audiència aporten als camps i boscos del territori, mentre sona una sintonia final de trons que clou l'espectacle.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC MAIG 2014

 

 

 

 

 

 

 

Els darrers 12 mesos acumulen només 440.1 mm de precipitació, Es tracta del registre interanual més baix des de l'abril de 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 16.2ºC(+0.2ºC)

Mitjana de les màximes: +20.2ºC

Mitjana de les mínimes: +12.2ºC

Temp. màxima: 24.6ºC (dia 10)

Temp. mínima: +9.2ºC (dia 4)

Precipitació: 50.8 mm (77%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2014: 223.1 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 440.1 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ABRIL de 2014

 

La constància és una qualitat gens popular avui dia. L'esforç continuat, diari i silenciós no tenen gaire pes en una cultura com l'actual que premia el vistosisme per davant del virtuosisme. L'esforçat, que no forçut, abril de 2014 ha assolit sense rebombori el tercer lloc com l'abril més suau de la sèrie climàtica 1914-2014 de l'Observatori Fabra. Ho aconsegueix sense estridència tèrmica, ans el contrari. L'absència de cap calorada singular ha fet que curiosament la temperatura màxima absoluta d'aquest abril (22.4ºC) no superi la màxima absoluta del març anterior (24.3ºC) i fins i tot sigui la segona màxima absoluta d'abril més baixa dels darrers 10 anys. Per contra tampoc no ha esdevingut cap fredorada tardana de manera que la temperatura mínima absoluta (8.7ºC) és la segona més alta de tota la sèrie en un mes d'abril.

El naixement del mes fou qualsevol cosa excepte discret. Destaquen d'aquelles dates alguns fets singulars: Una cascada de núvols baixos el dia 1 i l'extraordinària pluja de fang de la matinada del dia 3. Foren només 3.3mm de precipitació que ser per tan poca va embrutar-se escandalosament en travessar una capa d'aire amb abundant pols en suspensió que es va situar sobre Catalunya durant la nit. L'embrutiment fou tan monumental com oportú l'aiguat ja net que aquell mateix dia 3 va caure durant la tarda. Es van recollir 42.0 mm entre les 15h i les 16h (el 54% de tota la precipitació mensual), 26.7mm en tan sols 20 minuts amb una intensitat màxima de 3.5 mm/min.

Ja instal·lat el termòmetre en valors suaus, voltant els 20ºC durant el dia, apareixen les clàssiques boires sobre el mar d'època primaveral. Foren especialment valentes el dia 7 quan s'atansen a les platges de Barcelona però les consumeix l'escalfor de terra ferma. Són aquestes boires símptoma d'una estabilitat que es perllongarà un parell de setmanes més però que ens permet contemplar interessants fenòmens com el parheli amb columna solar del dia 12; El dia 15 el cel és una autèntica desfilada de cirrus, entre els que destaquen els uncinus, que són substituïts el dia 16 per altocúmuls de manual. Cada nova jornada semblava que el cel girés una pàgina de l'atles de núvols. Aprofitant la gratuïtat d'aquest llibre obert també varem albirar una corona solar entre estrats el dia 17.

El dia 20 augmenta la inestabilitat i es produeixen algunes precipitacions, febles en conjunt. La temperatura marca el mínim mensual en 8.7ºC el dia 21. Les nuvolades convectives sovintegen i ens informen de les ganes de ploure que hi ha a l'ambient. En altres ocasions són les cabretes matinals (altocúmuls) les que avisen a l'ull expert de la inestabilitat latent a l'atmosfera que dispar la formació de grans cúmuls quan el sol escalfa. La previsió de pluja a curt termini feta per l'aspecte del cel és ben encertada malgrat que no sempre descarregui a sobre dels nostres pluviòmetres.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC ABRIL 2014

 

 

 

 

 

Els mesos d'abril

més suaus

a l'Observatori Fabra

 

Any

 Temperatura mitjana (ºC)

2011

15.9

1945

15.4

2014

15.3

2006 15.1
2005 15.0

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 15.3ºC(+2.9ºC)

Mitjana de les màximes: +19.2ºC

Mitjana de les mínimes: +11.4ºC

Temp. màxima: 22.4ºC (dies 13 i 15)

Temp. mínima: +8.7ºC (dia 20)

Precipitació: 76.5 mm (140%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2014: 172.3 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 456.7 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MARÇ de 2014

 

En meteorologia no calen complexes reflexions filosòfiques per definir la transició exemplar entre l'hivern i l'estiu, a la que anomenem primavera: consisteix en un seguit de pulsacions tèrmiques més o menys sobtades entre les temperatures suaus i les darreres glopades fredes, amanides amb pluja abundant. Certament aquest hivern no ha estat gens rigorós, però això no treu que la primavera hagi exigit el seu torn. Ha arribat al març amb temperatures suaus, fins i tot càlides, combinades amb pocs dies de pluja abundant i alguna jornada d'hivern arraconada en els plecs dels calendari.

El primer dia del mes s'albirà un halo solar que anunciava l'aproximació d'un front gens actiu que només feu augmentar la nuvolositat i minvar la pressió atmosfèrica. Posteriorment augmenta el vent de NW que neteja l'ambient i deixa el dia 3 al matí una llum màgica sobre Barcelona.

El llarg període posterior fins el dia 21 es caracteritza per l'estabilitat i la manca de precipitacions. Certament no és gens habitual per un mes de març un període tan llarg sense pluja, al que li hem de sumar els darrers 12 dies de febrer, per assolir 33 jornades seguides sense precipitació apreciable. Justament ara que tant important és el diàleg entre sol i pluja per la població vegetal que tot just desperta del son hivernal.

Durant aquestes jornades la insolació és cada cop major i costa trobar nuvolositat significativa el cel. El dia 10 s'observen núvols alts: Cirrus uncinus a estones i cirrostrats a través dels quals podem observar la difícil corona solar amb la tècnica adequada. El dia 13 apareixen estrats abundants durant el matí, però s'esvaeixen poc després. Amb tanta bonança s'activa l'esclat floral d'algunes espècies que comencen a aportar colors nous al verd hegemònic del bosc com és el cas del groc de la coronil·la.

Molt notable fou l'ascens tèrmic que es va enregistrar a meitat de mes. El dia 17 a les 12:40h el termòmetre assolia 24.3ºC. És la cinquena màxima absoluta en un mes de març de la sèrie 1914-2014 i d'aquestes és la primera abans del dia 20. Nou dies després, el 26, el mateix termòmetre marca +2.9ºC, la temperatura més baixa del més i que només queda rebaixada per dues jornades més fredes des del passat desembre. Aquest bocí d'hivern l'havia portat una situació de Nord que arribà amb tempestes i ruixats dispersos el dia 22. Van deixar 1.4mm al terra i un bonic doble arc de Sant Martí al cel. La poca aigua i l'abundància de pol·len ambiental acoloreix de groc les gotes recollides. Un cop entrada la massa freda i amb vent marcat, s'observen vistosos lenticulars amb diversos nivells el dia 25.

Finalment i a última hora la transició primaveral vol ser exemplar de veritat concedint un temporal de llevant entre el 29 i el 31. La primera part fou ventada (cop màxim de 74 km/h ENE el dia 29 a les 12:45TU) i la segona fou mullada (26.0 mm entre els dies 30 i 31, el 86% de la precipitació mensual). Amb aquest últim esforç pluviomètric el març arregla l'estadística i queda a ulls de tothom com exemple de primavera generosa, que amb perspectiva històrica pot semblar modèlica, però li faria falta una distribució dels recursos hídrics més homogènia en el calendari per merèixer a totes llums aquest apel·latiu.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC MARÇ 2014

 

 

 

 

 

Temperatures més altes del març

a l'Observatori Fabra

 

Any

 Temperatura màxima (ºC)

2001

27.9 (dia 23)

1990

26.8 (dia 21)

2001

25.0 (dia 22)

1990 24.6 (dia 22)
2001 2012 2014 24.3 (24/2001 - 30/2012 - 17/2014)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 12.3ºC(+1.6ºC)

Mitjana de les màximes: +16.7ºC

Mitjana de les mínimes: +7.9ºC

Temp. màxima: +24.3ºC (dia 17)

Temp. mínima: +2.9ºC (dia 26)

Precipitació: 30.0 mm (65%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2014: 95.8 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 470.9 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FEBRER de 2014

 

Una efemèride meteorològica sempre mereix encapçalar el resum del mes corresponent. El dia 14 de febrer es va igualar la temperatura més alta assolida mai per aquest mes en tota la sèrie climàtica de l'observatori Fabra des del 1914, amb 21.2ºC. Aquest registre ja es va assolir els dies 27 i 28 de febrer de 1990; en aquesta ocasió, per tant, suposa el valor més alt de temperatura per una primera meitat de febrer. Aquest argument puntual sumat a d'altres continus però més suaus justifiquen una temperatura mitjana mensual que ha quedat de nou clarament per sobre dels valors habituals (+1.0ºC).

Talment com si fos la pregària d'un rosari, l'inici del mes és una successió de dies clars i dies ennuvolats amb 4 gotes, en una pràctica devota del mes anterior. La lleugera inestabilitat del dia 1 va ser tan efímera com poc precipitant (1.4mm). El dia 2 l'ambient tornava a ser net i clar i el Turó de l'Home s'albirava enfarinat. El 3 augmenta ràpidament la nuvolositat de tipus mig però el 4 costa de trobar cap núvol en un cel d'un blau ben viu. El 5 és gris de poca pluja i li deixa al 6 quatre núvols amb els que composar una esplèndida sortida de sol i l'ambient tan net que permet un molt bon albirament de Mallorca. Al final del dia 9, amb la dena, plou un parenostre de 13.5 mm.

A partir d'aquest moment l'arribada dels fronts de ponent es va fent cada cop més espaiada i aquests són cada cop més inactius. La seva aproximació només fa augmentar la nuvolositat sense més conseqüències més enllà d'un magnífic halo solar el dia 11. Això si, els vents continuen predominant del tercer i quart quadrant, cosa que facilita bones visibilitats i fins i tot un albirament de Mallorca en hores centrals del dia 13, gens habitual en aquest horari. El vent de SW especialment reescalfat el dia 14 propicia un excepcional ascens de temperatura fins assolir l'esmentat registre històric de 21.2ºC a les 14h. Aquest vent, un cop més, era el previ d'un altre front que aportaria 7.3 mm de precipitació el dia 16, la darrera precipitació apreciable del mes.

La resposta a les nostres pregàries arriba el dia 17 i obtenim recompensa visual amb un espectacle magnífic. L'estabilitat posterior a la pluja del dia 16 origina extensos bancs de boira al Vallès que penetren en cascada cap el pla de Barcelona, desbordant el canal del riu Besòs. El fenomen és extens i durador al llarg del matí.

Els dies posteriors el panorama canvia radicalment. La formació d'una pertorbació mediterrània molt al sud fa augmentar significativament el vent fins un cop màxim de 71km/h de NE i introdueix molta pols en suspensió a la ciutat. El paisatge queda tèrbol, apagat i arriben a caure 4 gotes brutes de fang el dia 19.

Els darrers fronts mantenen la litúrgia anterior: Augments transitoris de nuvolositat amb inestabilitat postfrontal residual que fa créixer nuvolades de tarda en comarques veïnes que no afecten l'observatori  directament. Tanta invocació només rep la resposta d'un Sant Martí que en forma d'arc es presenta la tarda del 28 amb quatre gotes mal comptades. Tot plegat deixa un registre de precipitació mensual sensiblement inferior a l'habitual, en un mes que ja és climàticament poc plujós. Probablement la precipitació exigeix més penitència.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC FEBRER 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

Des de l'hivern 2007-2008 que no s'enregistrava un trio de mesos des-gen-feb sense cap temperatura negativa a l'observatori Fabra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 10.0ºC(+1.0ºC)

Mitjana de les màximes: +13.9ºC

Mitjana de les mínimes: +6.2ºC

Temp. màxima: +21.2ºC (dia 14)

Temp. mínima: +2.5ºC (dia 2)

Precipitació: 22.8 mm (68%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2014: 65.8 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 586.1 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

GENER de 2014

 

Ben orgullós estaria el mes de desembre si contemplés el que ha sabut fer el seu deixeble gener. La veu de l'experiència tramesa a cau d'orella la nit de cap d'any va educar el primer mes en els mateixos valors meteorològics que el seu avantpassat més immediat. Imitant el comportament del darrer tram de l'any, gener ha estat inquiet en el panorama atmosfèric fet que suposa variabilitat i diversitat de fenòmens. La situació ha estat clarament dominada pels vents del 3er i 4rt quadrant que sumen un 80% del total d'hores de vent mensuals  com correspon al pas successiu de fronts atlàntics. Conseqüentment les temperatures s'han situat per sobre dels valors habituals (+1.8ºC) i les pluges han estat normals.

El temps estable i suau del dia 1 s'estira fins el dia 3 (màxim mensual 18.0ºC). El 4 arriba un primer front no massa actiu que només aporta 1.3 mm de precipitació i forts cops de vent posteriors que assoleixen els 73 km/h de NW el dia 6. Aquesta ventada neteja molt l'atmosfera i permet un albirament de Mallorca excepcionalment nítid aquell mateix matí.

L'ambient guanya estabilitat amb rapidesa en augmentar la pressió atmosfèrica els dies següents, fins al punt d'observar capa d'inversió a nivell baixos el dia 7; jornada en la que també es van albirar gran quantitat d'esteles de condensació al cel matinal. L'estancament va a més fins generar una màgica boira el matí del dia 8 i un espectacular mar de núvols el dia 9 en el mateix instant que la boira del Vallès s'escolava cap el pla de Barcelona pel canal del riu Besòs.

Els dies posteriors es manté alta la humitat i en conseqüència abunda la nuvolositat de tipus baix i les boires. S'arriben a produir precipitacions el dia 12 i 13 (8.0 mm en total) i de nou la ventada posterior permet albirar Mallorca (14 i 15). La baixada de temperatura que origina el pas de cada front mai no és contundent i només la sensació generada pel fort vent fa notar l'hivern les primeres hores dels matins.

El dia 16 s'observa l'entrada sobtada d'un banc d'estrats molt baixos sobre el pla de Barcelona després del pas d'un front que només havia precipitat 0.3 mm però que obria el camí al període més inestable del mes els dies 18 i 19. Els ruixats breus i sobtats van ser protagonistes aquestes dues jornades en que fins i tot va caure calamarsa i van escoltar-se trons llunyans. El matí del dia 20 es lleva amb fort vent i el Turó de l'Home enfarinat de neu. Les restes d'inestabilitat es mostren en forma de llampegada mar endins durant la tarda allà on el matí següent observem cumulonimbus.

La seqüència es repeteix els dies posteriors. Nous indicis de canvi anuncien l'arribada de nous fronts venint de ponent. Una albada rogenca el dia 22 esdevé pluja abans de migdia i 3.8 mm en tota la jornada. El pas d'aquest front deixa altocúmuls enllosant el cel el dia 23 que el fort vent s'encarrega d'estilitzar el 24. El mateix vent a les capes altes crea curioses textures en els cirrus del dia 28.

La nit i matinada del 28 al 29 esdevé l'episodi més plujós; cauen en total 14.1mm, fins i tot amb llamps i trons, al pas d'un nou front que genera una petita pertorbació davant el litoral. Un cop més l'endemà a la tarda es munten potents núvols de tempesta cap el Nord, que podem distingir fins i tot en horari nocturn. Els darrers dies són també els més freds del gener.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC GENER 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 9.8ºC(+1.8ºC)

Mitjana de les màximes: +13.1ºC

Mitjana de les mínimes: +6.4ºC

Temp. màxima: +18.0ºC (dia 3)

Temp. mínima: +3.1ºC (dia 28)

Precipitació: 43.0 mm (81%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2014: 43.0 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 590.5 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017