Secció meteorològica

Observatori Fabra


Resums mensuals 2012

 

Desembre de 2012

 

Tot just acabat aquest mes de desembre, probablement molts us haureu quedat amb la sensació que ha estat poc fred i que tampoc no ha plogut gaire a Barcelona. Si és així, l'encerteu: la temperatura mitjana s'ha situat +1.0ºC per sobre de l'habitual al nostre Observatori i només hem recollit 5.7 mm de precipitació, quan n'esperem 60 mm per aquestes dates. Probablement també penseu que feia temps que no teníem un desembre tan poc fred i sec. Aquí us equivocareu; només cal mirar un any enrere per trobar-nos un desembre encara menys fred i més sec que aquest. Ara bé, un cop fet aquest breu exercici de memòria meteorològica, absteniu-vos de treure'n conclusions climàtiques, que no toquen.

Esperonat per un final de novembre fred, el desembre ho tenia tot de cara per fer-nos treure la roba d'abric. El dia 2 assoleix una temperatura mínima de +0.9ºC. Fins i tot arribem a observar una fina capa de gel en l'aigua del tanc d'evaporació. Semblava que el mes tenia ben encarrilat el seu estil, però va resultar ser un breu miratge d'hivern rigorós. El dia 3 la temperatura ja es recupera notablement. L'increment tèrmic, alguns cirrus i el descens de la pressió atmosfèrica anuncien l'arribada d'un front que només porta un augment de nuvolositat el dia 4 i lleu descens del mercuri el 5. L'ambient queda prou net aleshores i els matins del mateix 5 i del 6 arribem a observar lleument el perfil de Mallorca a l'horitzó.

El dia 7 al vespre passa un nou front desgastat que si aconsegueix rebaixar la temperatura de manera significativa. Fruit d'aquesta entrada freda, el matí del dia 8 s'albiren grans cúmuls sobre el mar en direcció ESE, que no arriben ni tan sols a produir precipitació però proporcionen un interessant joc d'ombres amb la sortida del Sol. Del 8 al 11 els dies són una mica més freds però l'arribada d'una pertorbació amb vents de SW el dia 12 suavitza de nou el termòmetre i fa ploure la matinada del 13 (5.5 mm). L'abundant nuvolositat de tipus baix del dia 13, es manté ja de tipus mig els dies següents i proporciona una espectacular sortida de Sol rogenca el 14 i l'observació de grans lenticulars sobre el Montseny. El vent aponentat es fa protagonista fins assolir un cop màxim de 77 km/h de SW  a les 22:39TU de dia 14. Aquest vent reescalfat es manté un parell de dies més suavitzant notablement les temperatures (mínima de 12.1ºC el dia 15!)

La segona meitat del mes mostra poca variació meteorològica. Les altes pressions estabilitzen molt l'atmosfera (1032 hPa el dia 28) i la bonança s'estén pel territori. El dia 23 a les 15:41h el termòmetre marca 18.5ºC, la temperatura més alta del mes. Amb aquesta situació les observacions més destacades són de núvols, alguns de ben alts (cirrus) i d'altres de baixos. En aquest segon cas destaca l'episodi dels dies 24 i 25, quan s'observen estrats molt baixos,  per sota del nivell de l'Observatori i sobre el pla de Barcelona. Un autèntic mar de núvols espectacular, talment com si es tractés dels inicis de la primavera. L'estancament a capes baixes es trenca amb el pas d'un nou front afeblit el dia 26 que de nou rebaixa lleugerament la temperatura sense produir precipitació i aboca el mes i l'any a un final serè i tranquil.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC DESEMBRE 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

2012, UN ANY SEC

 

Acaba l'any 2012 amb un registre pluviomètric a l'Observatori Fabra de 479.7 mm. Això representa un dèficit pluviomètric del 26%. Recordem que l'hivern 2011-2012 va ser el més sec de tota la sèrie climàtica 1914-2012. El conjunt de l'any 2012 és el 14è any més sec de la sèrie, però en trobem de més secs no gaire lluny: L'any 2006 es van enregistrar 474.6 mm i l'any 2000, 469.1 mm-

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: +9.9 (+1.0ºC)

Mitjana de les màximes: +13.2ºC

Mitjana de les mínimes: +6.6ºC

Temp. màxima: +18.5ºC (dia 23)

Temp. mínima: +0.9ºC (dia 2)

Precipitació: 5.7 mm (60.4 mm)

Precipitació acumulada durant aquest any 2012: 479.7 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 479.7 mm

(DADES PROVISIONALS)

 

 

 

Novembre de 2012

 

Aquest novembre ha repetit el comportament de l'Octubre anterior. Les temperatures no han estat gens fredes la major part del mes i només al final han baixat de manera brusca. Malgrat això la mitjana mensual (12.6ºC) tornar a superar amb claredat els valors climàtics (+1.3ºC). La precipitació, per la seva banda, sense ser gaire abundant (38.8 mm) ha repartit les regades al llarg de les setmanes de manera prou beneficiosa de manera que el bosc ha retingut prou bé la humitat.

Les temperatures més altes del novembre les trobem els primers dies. Eren els posteriors a un episodi plujós del finals d'octubre i la recuperació va ser clara. La temperatura més alta s'assoleix a les 13:44h del dia 2, 19.1ºC. Va ser una jornada agradable i assolellada, però ja s'albirava un nou canvi amb l'augment dels cirrus al cel. Els dies 3 i 4 la nuvolositat torna a augmentar notablement, però les pluges són minses. Després d'aquest petit canvi de temps, entra vent de Nord motiu pel qual baixen les temperatures i facilita la formació de línies de cúmuls davant el litoral de Barcelona (dia 6) habitual en aquestes situacions post-frontals.

A aquestes alçades del novembre destaca la floració abundant i duradora del nesprer, a l'entorn del qual s'amunteguen les abelles atretes pel seu perfum en un oasi primaveral. Ben a la vora llueix flors i fruits el cirerer d'arboç, oferint i prometent aliment a parts iguals de vermell i blanc. La olivera per la seva banda ha sabut aprofitar les pluges de l'octubre i el negre fruit inflat ja atrau els ocells cap a les seves branques.

Només amb dos dies de treva, el dia 9 torna a mostrar inestabilitat. L'establiment d'una situació de Sud a les capes mitjanes genera irregularitats baromètriques i cel turbulent. Els ruixats són però dispersos, poc quantiosos i amb fang. La mateixa pertorbació ens afecta fins el dia 11 quan un ruixat molt local deixa una quantitat generosa d'aigua durant el matí (14.4 mm). Les temperatures, que s'havien mantingut suaus, baixen en allunyar-se la pertorbació a última hora del dia 11, quan entra el vent de Nord. Aquest vent es manté, oscil·lant entre el primer i quart quadrant durant quatre jornades més, destacant sobretot la intensitat del dia 13 amb un cop màxim de 68 km/h.

Posteriorment l'ambient s'estabilitza clarament. Les altes pressions guanyen protagonisme i amb elles les boires. Les vam observar regalimant per la carena de Collserola el matí del dia 16. L'endemà torna una lleugera inestabilitat, de nou amb més núvols que no pas pluja. Es manté el 18 i millora clarament el 19.

Del 19 al 25 és un pur tràmit cronològic; un grapat de dies suaus amb 4 núvols decoratius abans no es decideix a canviar bruscament el temps les darreres jornades. El dia 27 arriba el fred i la pluja: cauen 18.2 mm i plou durant 9 hores amb una temperatura mitjana de 7.5ºC. L'endemà al matí el termòmetre encara baixa més  i podem albirar les primeres neus al Montseny. La temperatura més baixa s'enregistra la matinada del dia 30, amb 2.4ºC. El novembre acaba la seva legislatura amb els dies més freds i la neu més vistosa; un excés de gestualitat gèlida molt aparent a última hora que no avala, però, un mes poc hivernal.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC NOVEMBRE 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EPISODI DE CEL TURBULENT

09/11/2012

 

El dia 9 de novembre

vam observar un interessant

episodi de cel turbulent i sobtades variacions de la pressió

atmosfèrica.

Cliqueu aquí per veure'n

els detalls.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: +12.6 (+1.3ºC)

Mitjana de les màximes: +15.5ºC

Mitjana de les mínimes: +9.8ºC

Temp. màxima: +19.1ºC (dia 2)

Temp. mínima: +2.4ºC (dia 30)

Precipitació: 38.8 mm (64.7 mm)

Precipitació acumulada durant aquest any 2012: 474.0 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 474.0 mm

(DADES PROVISIONALS)

 

 

 

Octubre de 2012

 

Feia molts mesos que la pluja no pareixia amb tanta regularitat a Barcelona. Aquest Octubre, més enllà de la quantitat abundant, en destaquem la seva freqüència.  El diàleg continu establerts entre els episodis de pluja i els dies asolellats ha estat interpretat a la perfecció pels boscos de Collserola que l'han traduït en un verd ben viu en alguns casos i en una tímida florida tardorenca en d'altres. Tot plegat afavorit per unes temperatures molts suaus, només puntualment fredes a les acaballes del mes.

Molta pressa va tenir l'Octubre al seu inici per tornar a l'estabilitat que un dia va gosar abandonar el final del Setembre. No va necessitar una pressió massa alta per aconseguir-ho (1020 hPa) i ho vam poder comprovar amb les abundants rosades matinals observades els primers dies del mes. També van aparèixer boires vallesanes regalimant per la carena de Collserola i boirina al pla de Barcelona. La humitat creixia quan el vent minvava (no supera els 19 km/h el dia 5). Fins i tot el matí del dia 6 l'abundant rosada nocturna acumula 0.1mm al pluviòmetre. Això si, un cop superada la frescor matinal les temperatures màximes han estat molt suaus a l'inici del mes fins el màxim de 26.7ºC del dia 7.

A partir del dia 8 comença a baixar la pressió atmosferica i apareixen esteles de condensació com a indicis d'un primer canvi en el temps. El dia 10 al vespre ja plou i l'11 és molt inestable. A migdia se senten trons encara que no plou gaire i al vespre s'observen llampegades llunyanes. El dia 12 es manté la inestabilitat, creixen grans cúmuls pertot i descarreguen ruixats dispersos fins que un d'ells rega generosament l'Observatori (19.4 mm). La inestablitat residual es manté fins el vespre del 14 amb llampegades llunyanes. Un cop de vent de 52 km/h de NW anuncia la fi del primer episodi plujós.

Dilluns 15 es desperta net i clar, també ho fa el 16 però el 17 ja torna a augmentar la nuvolositat. Entre els dies 18 i 21 ens afecta un notable temporal de vent (NE de fins 52 km/h) i pluja. L'Observatori queda envoltat per boira durant les tres primeres jornades en que només es va enregistrar 1 hora de Sol . La pluja apareix a última hora del 18, és intermitent i molt bruta de fang durant el dia 19 i minsa i neta el dia 20. La matinada del 21 cauen 10.0 mm; el matí és parcialment asolellat i el vespre es decideix a fer una tempesta forta però curta (10.6 mm). El dia 22 queda inestabilitat residual que afavoreix l'aparició de grans cúmuls a partir de migdia que reparteixen petits ruixats tempestusosos però efìmers.

Seguidament esdevé un nou parèntesi de bon temps que dura dos dies, el 23 i el 24. L'aigua ben caiguda els dies anteriors afavoreix la primavera d'hivern que és la tardor: Observem una tímida floració del pruner i alguns espàrrecs compartint amagatall amb els bolets primerencs. Tots ells aprofiten les estones de Sol abans del nou canvi de temps. Primer la boira arriba des del NE i després la pluja torna el dia 25. No cau amb quantitat ni amb intensitat elevada, plouen bé 9.0 mm. El dia 26 s'accentua la baixada de  la pressió atmosfèrica (995.3 hPa de mímima) quan una pertorbació passa just sobre el País. De nou observem el creixement continu de potents cúmuls per tot l'entorn que reparteixen ruixats locals amb quatre llamps i trons. Cap no ens afecta directament. El dia 27 durant la tarda-vespre de nou creixen grans cúmuls a la vora de l'Observatori. Es van poder observar fins i tot un parell de mànegues davant del litoral de Barcelona abans no es retiren mar endins aquests nuclis convectius. La millora va ser immediata la mateixa nit amb l'entrada brusca de NW i una contundent baixada de temperatura.

El dia 28 la temperatura assoleix el valor més baix del mes, +3.6ºC a les 06:36TU. Es tracta de la tercera temperatura més baixa per l'octubre des del 1976. El vent de NW és protagonista, netejant radicalment l'ambient i proporcionant una visibilitat impecable amb una humitat que frega el 20%. Aquesta jornada i la següent són propicies a l'avistament lleu del perfil de Mallorca a l'horitzó SE.

Però encara queda temps per un darrer temporal, el més notable de tots. S'incia el 30, un dia ennuvolat que experimenta una ràpida baixada de la pressió atmosferica. Comença a ploure al vespre i ho fa abundantment durant tota la matinada i matí del 31. Aquest darrer temporal de l'octubre acumula la major quantitat d'aigua (67.0 mm), el cop de vent més fort (72 km/h de NNE) i la pressió més baixa (993.4 hPa).

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC OCTUBRE 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un Octubre molt suau

amb un dia fred

 

L'Octubre de 2012 ha marcat una temperatura mitjana de 17.3ºC, +1.4ºC graus superior a l'habitual. Curiosament també ha registrat

 la tercera temperatura més baixa per aquest mes des de l'any 1976, amb +3.6ºC de mínima el dia 28.

En els darrers 36 anys nomes els dies 29 (+3.1ºC) i 30 (+2.8ºC) d'octubre de 2008 han registrat valors més baixos de temperatura.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: +17.3 (+1.4ºC)

Mitjana de les màximes: +20.7ºC

Mitjana de les mínimes: +13.8ºC

Temp. màxima: +26.7ºC (dia 7)

Temp. mínima: +3.6ºC (dia 28)

Precipitació: 145.9 mm (81.4 mm)

Precipitació acumulada durant aquest any 2012: 435.2 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos:  638.3 mm

 

 

 

 

Setembre de 2012

 

Al llarg del mes de setembre hem observat el primers indicis del canvi estacional: Les fulles d'alguns arbres caducifolis han insinuat el color groc i hem detectat la migració cap el Sud de les rapinyaires. Les variables meteorològiques, però, han estat molt més tossudes. Tant a les temperatures, per suaus, com a les precipitacions, per minses, els ha costat claudicar. Només en el tram final de mes l'ambient ha refrescat i ha plogut generosament, quan ja era urgent. Amb tot la temperatura mitjana del Setembre queda situada en 21.4ºC, +1.3ºC respecte l'habitual. Pel que fa a la precipitació un únic episodi plujós de 14 hores el dia 29 salva els mobles de l'estadística.

Els primers dies del mes encara arrosseguen certa inestabilitat de finals del mes d'agost. La llampegada nocturna i llunyana amb pluja minsa (0.3 mm) durant la matinada del dia 2 en fou la principal conseqüència. A partir del dia 4 s'instal·la al territori un estiuet que proporciona poca nuvolositat i temperatures molt suaus, fins i tot càlides, fins el màxim mensual de 29.5ºC el dia 6 a les 12:59h. Talment com si es tractés del pic de l'estiu, els dies 8 i 9 s'observa el creixement de grans cúmuls cap el Nord durant les tardes, fins i tot amb mamatocúmuls el dia 9, que en cap cas afecten directament el nostre Observatori.

El dia 12 a la tarda s'observa el pas d'una línia frontal, més aparent que efectiva. La nuvolositat augmenta i baixa molt ràpidament, fins esdevenir boira al vespre. Paral·lelament el vent de SW s'incrementa de manera notable. Però al final cauen 4 gotes. Això si, les temperatures baixen sensiblement durant la matinada. L'endemà dia 13 un intens parheli (fals sol) saluda un matí esplèndid i net.

Els dies esplèndids es mantenen fins el 16. Aleshores s'inicia un període caracteritzat per l'augment de la nuvolositat de tipus baix amb humitat elevada, rosades matinals i fins i tot boira el dia 18 al vespre. Durant la nit plou feblement i l'endemà dia 19 culmina l'episodi amb un dia plujós i gris (10.4 mm). Les temperatures diürnes, per la seva banda, havien baixat significativament per la manca d'insolació.

Del 21 al 25 el temps es torna a estabilitzar i les temperatures es recuperen notablement. Destaca en aquest nou impuls tèrmic la jornada del 24, caracteritzada per un garbí reescalfat que col·loca el termòmetre en els 28.2ºC amb un cop de vent de 64 km/h a les 11:55TU, el més fort de mes.

En el tram final del setembre s'ensumen els vents de canvi. Primer venen del NW amb el pas d'un front atlàntic ben anunciat per la nuvolositat prèvia del dia 25 i la davallada de la pressió atmosfèrica. El dia 26 el tenim aquí, però torna a decebre la poca precipitació que aporta, només 0.5 mm. El seu pas és ràpid durant la tarda tot deixant al seu darrere un ambient fresc i nítid. La matinada següent, la del 27, s'enregistra la temperatura mínima del mes amb 12.8ºC.

El dia 28 observem en el cel nous indicis de canvi. La pressió els confirma tot baixant i el reforçament del vent NE apunta aquest cop cap un temporal prometedor. Finalment arriba el dia 29: plou durant 14 hores i es recullen 67.9 mm. No plovia tant en un dia des del 12 de març de 2011 (91.7mm en 19 hores de pluja).

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC SETEMBRE 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: +21.4 (+1.3ºC)

Mitjana de les màximes: +25.6ºC

Mitjana de les mínimes: +17.1ºC

Temp. màxima: +29.5ºC (dia 6)

Temp. mínima: +12.8ºC (dia 27)

Precipitació: 81.6 mm (77.4mm)

Precipitació acumulada durant aquest any 2012: 289.3 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos:  573.8 mm

 

 

 

Agost de 2012

 

Podem afirmar, sense caure en l'exageració, que aquest agost ha reblat el clau de l'estiu. Fins i tot apuntem certa crueltat en el comportament meteorològic, atès el camí fet pels mesos anteriors i la culminació d'aquest. La temperatura ha mantingut valors molt calorosos durant moltes jornades i la precipitació ha estat de nou molt escassa. Amb 26.0ºC de temperatura mitjana, l'agost de 2012 marca el cinquè registre dels mesos més càlids a l'Observatori Fabra des del 1914, això si, sense superar ni de bon tros cap màxima diària. El mèrit l'ha tingut amb la continuïtat dels valors elevats durant llargs períodes de temps. La pluja ha fet molt poc acte de presència tot fent patir de valent els boscos de Collserola. L'estrès hídric vegetal ha estat molt elevat.

Els primers dies de l'agost foren calorosos, però dins dels paràmetres normals. La marinada no entra amb contundència fins el dia 4, però les temperatures tampoc no es disparen. Al llarg del dia 5 la pressió atmosfèrica davalla en detectar l'aproximació d'una pertorbació. Amb nocturnitat la matinada del 6 una tempesta te el detall de regar amb 3.8 mm l'entorn del Tibidabo. Feia 35 dies que no es mullava el terra del bosc. El matí del dia 6 es lleva ben net i i amb una temperatura rebaixada fins els 17.0ºC.

El dia 7 d'agost és l'inici del primer període de calor intensa. Dura 5 dies amb un pic màxim de calor el dia 10 (màxima de 32.8ºC i mínima de 23.7ºC). La marinada ordinària de SSW, habitual aire condicionat de la costa central Catalana, no apareix en aquest període i queda substituïda per un tímid xaloc (SE) gens efectiu per refrescar l'ambient.

Entre els dies 12 i 17 reapareix la marinada des de la direcció acostumada i les temperatures reculen a valors més suportables. Els cops de vent màxims de prop dels 40 km/h del tercer quadrant, habituals a les hores centrals del dia, ofereixen un lleu consol tèrmic que s'acaba el dia 18.

Coincidint amb la fi del cant nupcial de la cigala, s'inicia l'episodi més càlid de l'estiu 2012. Durant 5 jornades seguides, del 19 al 23, la temperatura màxima supera els 33.0ºC i el pic màxim correspon al dia 20, amb 35.2ºC a les 13:53h. No es tracta de cap valor inèdit al nostre Observatori, però si poc habitual si tenim en compte que el 98% dels dies d'agost no superen els 32.4ºC i que des del 1914 només 50 jornades han assolit o superat els 35.0ºC. La matinada del 20 al 21 s'enregistra la temperatura mínima més alta d'aquest episodi amb 26.3ºC (tampoc és registre rècord). Durant aquestes jornades càlides va ser habitual l'observació de bancs d'estrats molt baixos a prop del litoral de Barcelona.

La jornada 25 de l'agost marca la fi de l'onada de calor. El pas d'un front fred no gaire contundent fa possible la retirada de la massa càlida que ens afectava. El relleu es prou marcat com per fer créixer nuvolades durant la matinada del 26 que ofereixen un espectacle de llamps des del Baix Llobregat. La marinada torna a entrar amb contundència i assoleix un cop màxim mensual de 53 km/h a les 13:42TU el mateix dia 26. Al final de la jornada s'escapen 4 gotes d'alguns Sc que s'ancoren al litoral i que deixaran alguna gota més el 27 i el 28, sempre inapreciable. La humitat d'aquestes jornades és molt accentuada fet que manté la xafogor elevada, tot i la baixada de la temperatura. Per aquest motiu el matí del 29 es lleva amb fractostrats molt baixos i rosada.

Fins aquí el relat dels 29 primers dies del mes. Pels dos últims l'agost tenia reservat un avanç de la temporada de tardor, talment com fan els comerços a les darreries del període rebaixes. L'arribada d'un front de precipitacions ben actiu el dia 30 aparta bruscament l'estiu tot remullant generosament la muntanya amb 13.6 mm a la vegada que refresca notablement l'ambient; tant que el dia 31 a les 08:34h del matí s'assoleix el mínim tèrmic mensual amb 15.6ºC.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC AGOST 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els mesos més càlids

a l'Observatori Fabra

des del 1914

 

Any

Mes

  T mitjanaºC

2003

Agost

28.5

2006

Juliol

27.1

2009

Agost

26.3

2003 Juliol 26.1
2012 Agost 26.0
1928 Juliol 25.8
2010 Juliol 25.7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: +26.0 (+2.8ºC)

Mitjana de les màximes: +30.8ºC

Mitjana de les mínimes: +21.2ºC

Temp. màxima: +35.2ºC (dia 20)

Temp. mínima: +15.6ºC (dia 31)

Precipitació: 17.4 mm ( 49.1mm)

Precipitació acumulada durant aquest any 2012: 207.7 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos:  499.5 mm

 

 

 

Juliol de 2012

 

Els registres meteorològics d'aquest segon mes de l'estiu mostren a l'Observatori Fabra un comportament que es pot qualificar de normal, fins i tot modèlic, atenent a l'ajust tan perfecte als valors climàtics esperats. La temperatura mitjana ha estat de 23.2ºC, igual a la mitjana climàtica, i la precipitació de 21.9 mm tampoc s'allunya gaire dels 22.5 mm que s'esperen d'un juliol típic. Aquesta anàlisi simple de les dades, però, ens amaga el veritable comportament singular del mes, la essència mediterrània d'un temps ben irregular que compleix mitjanes a cops de geni.

Neix juliol el dia 1 plorant. Va ploure mansament durant sis hores i mitja, a estones amb tempesta, fins recollir 21.8 mm. El pas d'una pertorbació activa regala al primer de juliol un dia del mes de setembre. A les 22h va parar de ploure i ja no ho tornaria a fer bé en tot el mes. La temperatura no va superar els 21.7ºC i durant la matinada següent encara refrescà més. El dia 2 a les 05:53h el termòmetre marca 13.4ºC, que fou la mínima absoluta del juliol.

Després del pas de la pertorbació del primer dia, el juliol marca la seva infantesa amb dies on l'estiu recupera el seu terreny, però sense gaire contundència. Les temperatures es recuperen suaument i sovintegen els matins coberts de núvols baixos que es trenquen a migdia. Els dies 14 i 15 la nuvolositat fins i tot es prou compacta com per produir precipitació, però minsa i de fang, només apreciable amb 0.1 mm durant el vespre del dia 15.

El dia 18 si que en fa de calor, i molta. Un autèntic cop de ràbia d'aquest juliol adolescent, que s'anima per poc temps a treballar de debó. A les 15:34h del dia 18 el termòmetre assoleix  32.6ºC, la temperatura més alta del juliol i del present estiu. Fou un dia absolutament serè a Barcelona i amb una marinada seca i reescalfada anclada al SSW que bufa durant 18 hores. Aquest dia 18 la temperatura mínima fou de 25.0ºC!

El dia 19 encara en farà de calor, no tanta, però més que el 20 i el 21 tornen la humitat i els núvols baixos matinals. Les temperatures es suavitzen.

El dia 23 es lleva amb una forta olor de cremat i un paisatge enterbolit per un lamentable incendi forestal a 150 km del nostre observatori.

Juliol afronta la seva maduresa amb experiència i serenor. Ofereix dies càlids i tranquils en el seu tram final. El dia 26 una situació de Sud origina fortes oscil·lacions baromètriques sense reflex en la nuvolositat. La humitat elevada incrementa la xafogor notablement i tornen els matins amb núvols baixos que fon el sol a migdia. El dia 28 mostra una certa inestabilitat durant la tarda quan s'observen núvols de tempesta a ponent i un cel inquiet d'altocúmuls castellanus durant el vespre. A la nit cauen 4 gotes.

El dia 31 es lleva amb una intensa rosada matinal. Potser siguin les llàgrimes del bosc pel mes que s'acomiada, o potser és el regal que fa el vell juliol al bosc que no ha pogut regar d'altra manera.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC JULIOL 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: +23.2 (+0.0ºC)

Mitjana de les màximes: +27.6ºC

Mitjana de les mínimes: +18.8ºC

Temp. màxima: +32.6ºC (dia 18)

Temp. mínima: +13.4ºC (dia 2)

Precipitació: 21.9 mm (22.5 mm)

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos:  482.9 mm

 

 

Juny de 2012

 

Juny de 2012 ha mostrat un comportament meteorològic notablement sec i calorós al vessant barceloní de la Serra de Collserola. No hem esperar d'un mes de juny gaire cosa més que calor i poca pluja, ben cert, però només 2.9 mm és potser massa poca pluja. La temperatura ha superat la mitjana, però de calor només hem passat de veritat durant la segona meitat del mes. Malgrat tot no han estat absents alguns fets curiosos que hem pogut observar i tot seguit us expliquem.

L'inici de juny fou suau, fins i tot una mica fresc després que el dia 3, l'únic amb precipitació significativa, refresqués sensiblement l'ambient. Amb els 2.5 mm d'aigua d'aquell tercer jorn, acompanyats de fons pels trons de tempestes properes, s'ha hagut d'espavilar el bosc durant la resta del mes. Per sort no li ha resultat massa complicat car les temperatures de la primera meitat no foren gaire extremes i amb una humitat encara elevada la nuvolositat abundant feia acte de presència sovint restant evaporació al terreny. El vespre del dia 8, fins i tot, s'escapen 0.2 mm que poc arriben a mullar el terra sota el paraigües del bosc.

El dia 9 fa mèrits per esmentar-se en el resum amb una marinada de SSW molt ben estructurada que assoleix un cop màxim notable de 50 km/h a les 14:49h. Aquell dia el vent de tercer quadrant bufa durant 19h.

Durant el dia 11 passa un front fred esgotat, només amb núvols i gens d'aigua. Al seu darrere, això si, rebaixa la temperatura fins el mínim mensual de 13.2ºC a les 06:41h del dia 12. Un altre aspecte interessant del dia 12 fou l'observació durant el matí d'una zona de convergència moderada davant la costa de Barcelona, habitual en situacions post-frontals, que en aquesta ocasió només aconsegueix inflar alguns cúmuls mediocris. Abans d'acabar el dia 12 encara s'esdevingué un altre  fenomen força curiós: el canvi i reforçament brusc de vent observat exactament a les 16TU acompanyat de nuvolositat convectiva efímera de pas molt ràpid. En aquell instant el vent de SSW de 20 km/h girà sobtadament NE amb un cop de fins 50km/h.

La refrescada tingué continuïtat el dia 13 que, amb abundant nuvolositat, només aconsegueix marcar 20.1ºC de temperatura màxima. Fou aquesta l'última concessió del mes a la frescor i al confort. Des d'aleshores les temperatures van iniciar un decidit ascens.

La matinada del 18 al 19 i la primera meitat del dia 19 es caracteritza per les fortes oscil·lacions baromètriques. El vent de SSW a les capes mitjanes aporta pols en suspensió barrejada amb núvols que acaben precipitant 0.2 mm d'aigua en forma de fang durant la matinada del 19. Aquesta situació no afavoreix per res el refrescament, ans al contrari. El dia 21, l'aproximació d'un nou front desgastat aixeca un garbí calent que eleva la temperatura fins assolir el màxim de tot el mes amb 31.7ºC a les 16:48h. Al seu pas l'ambient queda suavitzat un parell de dies. Però ni gota d'aigua.

El final de mes ja és monòton i estable. Juny s'ajau mandrós a l'ombra dels pins tot contemplant la floració la murtra la darrera setmana del mes, els vols a saltirons de les primeres llagostes d'ales blaves i la maduració de les prunes tot just amb el primer cant de cigala escoltat el dia 28. Les temperatures són elevades però no en excés, a diferència de la humitat, que disparada augmenta la sensació de xafogor. Els últims dies s'afegeix la presència de pols en suspensió que fa l'ambient encara més pesat.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC JUNY 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: +22.3 (+2.6ºC)

Mitjana de les màximes: +26.6ºC

Mitjana de les mínimes: +18.0ºC

Temp. màxima: +31.7ºC (dia 21)

Temp. mínima: +13.2ºC (dia 12)

Precipitació: 2.9 mm (42.8 mm)

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos:  565.8 mm

 

 

 

 

Maig de 2012

 

Al llarg d'aquest mes de Maig hem pogut veure moltes tempestes des de l'Observatori Fabra. En canvi hem vist pocs llamps i poca pluja. Les primeres han quedat situades sovint ben lluny dels nostres pluviòmetres, prou com veure el seu creixement i evolució monumental, però massa com per a que arribessin actives a les nostres contrades les humides comparses i el sorollós retrunyir que les acompanya. El resultat ha estat un total de precipitació mensual de només 33.4 mm, la meitat del que pertoca per aquestes dates, amb temperatures notablement superiors a les habituals (17.9ºC de mitjana, +1.9ºC respecte la mitjana climàtica).

Els tres primers dies de Maig es va tornar a observar el Pirineu ben nevat! Van ser jornades fresques i d'humitat elevada, però gairebé sense precipitació. Si hem de ser rigorosos direm que van caure 4 gotes el dia 4 (el mateix dia que sentim el primer cant del cucut), 0.1 mm el dia 5 i 4 gotes més el matí del dia 7. Aquest va ser l'únic producte de la poca inestabilitat d'aquest inici. Seguidament l'estabilitat guanya arguments amb l'increment de la pressió atmosfèrica i de les temperatures. El dia 12 bufa un vent reescalfat del WNW durant el matí que dispara el termòmetre fins els 28.2ºC. Aquesta calor és el presagi d'un canvi de temps: durant la tarda s'activa el creixement convectiu de nuvolades i al vespre s'observen llamps i precipitació cap el Vallès Oriental. Cap el tard, ja matinada del 13, cauen 0.3 mm a l'Observatori i s'enregistren fortes irregularitats baromètriques. El canvi de masses és d'aire és convuls i queda ben palès en dies posteriors amb una notable refrescada.

Del 13 al 22 el temps queda dominat per les temperatures fresques, les humitats elevades i les precipitacions més aviat minses, excepte les del dia 20. Les humitats elevades comporten un augment de la nuvolositat, especialment a partir del dia 16. Des d'aquest dia16 i tot al llarg de la setmana següent, fins el 22, s'enregistren només 21.4 hores de sol, un 21% de la insolació total possible (102.7 h).

Destaca, d'entre tots els dies del mes, el dia 20 per la perllongada inestabilitat que va mostrar. Els seus mèrits van ser organitzar el pas de diverses tempestes repartides al llarg de les 24 hores durant les quals el creixement, descàrrega i allunyament de les nuvolades tempestuoses va ser continu. El resultat de la jornada van ser 30.2 mm de precipitació, el 90% de tota la pluja del mes. El final del dia clou amb un arc de Sant Martí, a mode de merescut epitafi lluminós.

L'endemà, el dia 21, com era d'esperar després d'un dia plujós, assolim la temperatura més baixa del mes, +8.1ºC a les 06:21h. S'inicia tanmateix un període de 3 dies caracteritzats pel vent fort del NW que assoleix el cop màxim mensual precisament el mateix dia 21 a les 22:38TU amb 63 km/h. Fruit d'aquest vent el dia 22 observem unes curioses formacions nuvoloses, originades per les turbulències.

El dia 23, tant bon punt para el vent, es poden observar bancs de boira sobre el mar en direcció S-SW.  D'alguna manera van ser el preludi del tram final del mes, tranquil, càlid i assossegat a Collserola. La temperatura torna a enfilar-se notablement fins assolir el màxim mensual de 28.3ºC el dia 30. Durant aquest darrer tram del mes totes les tardes s'observa el creixement de potents tempestes cap el Nord que mai no arriben a afectar l'Observatori.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC MAIG 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: +17.9 (+1.9ºC)

Mitjana de les màximes: +21.9ºC

Mitjana de les mínimes: +13.9ºC

Temp. màxima: +28.3ºC (dia 30)

Temp. mínima: +8.1ºC (dia 21)

Precipitació: 33.4 mm (66.2 mm)

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos:  678.0 mm

 

 

 

 

Abril de 2012

 

Per molt que es digui, aquest ha estat un mes d'abril que el podem qualificar de tèrmicament normal (12.5ºC, +0.1ºC respecte la mitjana climàtica) i  sobretot pluviométricament plujós. Amb una precipitació total de 83.2 mm, quan l'habitual és de 54.5 mm, l'element líquid ha arribat en abundància i ben repartit en el moment adequat de l'any, deixant enrere així la notable sequera meteorològica dels darrers mesos. Això si, amb molta variabilitat meteorològica, exactament el que s'espera d'un mes d'abril i que tant se li reclama: temps de primavera. Aquesta estació ha estat sovint escurçada per les circumstàncies meteorològiques però també és molt sovint passada per alt per un públic no observador i massa influenciat pels comentaris estereotipats, tan eficaços per omplir espais de conversa com per generar opinions poc sòlides.

N'hi ha hagut fins a 14 jornades amb precipitació apreciable aquest abril. Però fou sobretot el primer episodi del mes el més generós pel que fa a la quantitat d'aigua recollida. Entre la matinada del dia 3 i el migdia del dia 4 es recullen 44.7 mm, fins i tot amb tempesta durant la matinada del dia 4. Els dies 5 i 6 també n'hi ha de pluja però només de manera esporàdica, tot i mantenir-se els dies frescos i molt ennuvolats. Finalment el dia 7 torna a lluir plenament el sol. Amb l'aigua rebuda ara els vegetals tenen tot el que necessiten per festejar.

Entre els dies 7 i 9 s'esdevé un petit òptim meteorològic: Les temperatures es recuperen, al mateix ritme que ho fa la pressió atmosfèrica que només supera els 1013 hPa per primer cop aquest mes durant algunes hores del dia 9.

El relat posterior s'articula en base a una altíssima variabilitat meteorològica típica d'aquesta època: El dia 10 s'observa de nou inestabilitat en forma d'irregularitats baromètriques i grans cúmuls que només ens deixen 4 gotes al nostre Observatori; el dia 11 és net i ventós, però el 12 tornen els núvols i les precipitacions minses, que es mantenen el dia 13. El 14 comença net i clar però acaba amb llamps, trons i ruixats al vespre que deixen pel dia 15 molts núvols i precipitacions minses. El dia 16 es lleva serè i ens retorna l'estampa hivernal del Turó de l'Home enfarinat. Obre així les portes a una nova i efímera estabilització de l'atmosfera. El dia 17, per segon cop aquest mes i durant algunes hores, es tornen a superar els 1013 hPa. El 18 és gris i amb 4 gotes, però del 19 al 21 els vents de 3er quadrant proporcionen bones visibilitats i permeten albirar el perfil de Mallorca durant forces hores. El 22 i 23 augmenta de nou la nuvolositat i cau pluja minsa; però el 24 és net, com també ho és la primera meitat del 25; al vespre cau la boira i arriba plugim. Comença gris el 26 però s'aclareix a migdia quan s'assoleix la temperatura màxima mensual de 21.5ºC a les 14:09h. El 27 es caracteritza de nou per l'aparició d'irregularitats baromètriques fruit del fort vent de SW en capes mitges, el cel resta tapat i les temperatures es mantenen suaus. Les 4 gotes d'aquelles jornada són de fang. La mateixa situació es manté el dia 28, fins i tot augmentant la intensitat de la pluja al vespre, quan es recullen 11.2 mm bruts amb un cop de vent de 64 km/h de SSW. El 29, en canvi, és clar i lluminós, però la matinada del 30 plouen fort 11.6 mm més. A les 03:40TU s'enregistra el cop de vent màxim mensual, de 73 km/h de SSW.

Amb tant de moviment atmosfèric l'anècdota d'aquest mes d'abril és doble: per un cantó la temperatura mitjana és inferior a la del mes de març anterior. Aquest fet, poc habitual, no és pas excepcional essent la setena vegada que succeeix al nostre Observatori (vegeu taula adjunta). El motiu d'aquest fet ha estat la suavitat tèrmica del març, més que no pas el fred de l'abril. En aquest sentit apuntem que la temperatura màxima d'abril (21.5ºC) ha quedat clarament per sota de la màxima del març (24.3ºC). Per una altra banda la inestabilitat instal·lada a la regió durant el mes ha fet que en 23 jornades senceres la pressió atmosfèrica quedés situada en valors inferiors als 1013 hPa.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC ABRIL 2012

 

 

 

 

 

Baixa pressió atmosfèrica

 

La pressió atmosfèrica mitjana d'abril de 2012 ha estat de 959.7 hPa (reduïda a 0ºC i a nivell de l'observatori). És la pressió

mitjana mensual més baixa en un mes d'abril des de l'any 1930 (958.2 hPa) i la segona vegada

que baixa dels 960 hPa des de 1927, l'any que s'inicien les observacions amb baròmetre a Fabra.

 

 

 

 

 

Abrils més frescos

que el corresponent

març anterior

 

Any

Març        (T mitjanaºC)

 Abril        (T mitjanaºC)

2001

14.8

13.8

2012

13.4

12.5

1994

13.0

12.2

1989 12.3 11.7

1990

12.5

12.1

1991

11.7

11.3

1978

10.9

10.7

 

 

 

Temp. mitjana: + 12.5ºC (+0.1ºC)

Mitjana de les màximes: + 16.4ºC

Mitjana de les mínimes: + 8.6ºC

Temp. màxima: +21.5ºC (dia 26)

Temp. mínima: +4.9ºC (dia 17)

Precipitació: 83.2 mm (54.5 mm)

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos:  728.0 mm

 

 

 

 

Març de 2012

 

Després de tres mesos sense ploure en condicions, finalment ho ha fet aquest març durant dos dies. No és prou. L'assedegat bosc ha rebut un glop d'aigua, més aviat caritat del cel, que no pas el preu just per l'estrès hídric que els vegetals han patit durant l'hivern. Amb tot, l'espectacle ha de continuar: flors, fulles verdes i insectes pertot, comuniquen en silenci visual l'arribada de la primavera. La confirmació instrumental la tenim en les temperatures suaus, amb una mitjana mensual de 13.4ºC, situada 2.7ºC per sobre de l'habitual en el tercer març més suau des del 1914. Noteu, anecdòticament, la considerable diferència de 6.6ºC amb la temperatura mitjana de l'anterior mes de febrer!

L'inici del mes fou anticiclònic i per tant estable. L'estancament a capes baixes proporcionava males visibilitats i concentració de contaminants, ben visibles. Només una lleugeríssima inestabilitat feia caure 4 gotes els dies 3 i 4. El dia 6, fins i tot, s'observen grans cúmuls matinals sobre el mar i llampegades nocturnes. Res de profit. Els dies posteriors la pressió atmosfèrica encara augmenta més i les temperatures s'incrementen al mateix ritme.

Durant el període especialment benigne del 12 al 18 destaquen les llargues estones de cels serens, sense cap núvol en absolut per sobre de l'Observatori, però amb mala visibilitat a capes baixes. Fins i tot s'observen bancs d'estrats baixos sobre el mar, el pla de Barcelona i, a estones, arribant als peus de Collserola. El mar de núvols del dia 15 va ser especialment notori. El dia 14 la temperatura havia superat els 20ºC, ho feia per primer cop des de l'11 de novembre.

El dia 19 finalment descobrim ruixats d'aigua a les proximitats del nostre Observatori. Aquell dia encara no gosen regar Collserola, però si que ho faran el 20. La jornada es lleva clara i neta, s'albira el Turó de l'Home ben nevat i a mida que el dia avança, els núvols s'espesseixen, el vent es reforça de NE (cop de vent màxim mensual de 71 km/h de NE a les 21:15TU)  i finalment plou. En un primer moment la pluja és tímida; molt més decidida, duradora i quantiosa ho serà el dia 21: durant 9 hores es recullen 25.0 l/m2 que han estat el bot salvavides del bosc per no acabar ofegant-se en la terra eixuta. El dia 22 encara plouran 7.8 l/m2 més, fins i tot amb tempesta de matinada. Aquí s'acabà l'aigua.

El tram final del mes és un esclat d'alegria fenològica. Plantes i insectes exultants d'optimisme com l'obrer que acaba de cobrar la mensualitat, s'afanyen a gastar energies i aigua en una rebrotada o en vols inquiets. La temperatura acompanya aquest optimisme amb un augment progressiu fins el màxim mensual de 24.3ºC el dia 30 a les 14:28h, la cinquena temperatura més alta en un mes de març des del 1914 al nostre Observatori. En aquest darrer tram de mes tornen les orenetes, rebrota la figuera i l'ailant, floreix el llentiscle, el lliri blau i el pi tot encatifant de pols groga totes les superfícies durant dues setmanes.

 

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC MARÇ 2012

 

 

 

Els dies de març més calorosos des del 1914

 

Any

Dia

Temperatura màxima (ºC)

2001

23

27.9

1990

21

26.8

1981 11 25.0

2001

22

25.0

1990

22

24.6

2001

24

24.3

2012

30

24.3

 

 

Els 3 mesos de març més suaus des del 1914

 

Any

Temperatura mitjana (ºC)

2001

14.8

1997

13.8

2012

13.4

 

 

 

Temp. mitjana: +13.4ºC (+2.7ºC)

Mitjana de les màximes: +17.6ºC

Mitjana de les mínimes: +9.1ºC

Temp. màxima: +24.3ºC (dia 30)

Temp. mínima: +4.8ºC (dia 7 )

Precipitació: 33.0 mm (46.1mm)

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos:  663.2 mm

 

 

 

 

Febrer de 2012

 

No hi ha manera de descriure el febrer de 2012 amb una sola paraula: fred rigorós d'inici, però suavitat tèrmica final i continuïtat de la notable sequera, amb nou rècord de mínima precipitació hivernal. L'onada siberiana de la primera meitat del mes ha estat, però, la màxima protagonista, proporcionant un episodi fred però sobretot llarg. La neu va aparèixer en 4 jornades però sense estralls; tant és així que la precipitació total mensual contribueix ben poc a alleugerir la sequedat que ja és ben manifesta al bosc. El pes específic d'aquest episodi fred ha situat la mitjana del mes en un valor de +6.8, 2.2ºC per sota de l'habitual.

El gener, únic afluent del mes de febrer, ancorava la seva tebiesa als marges del dia 31. El febrer neix a les fonts fredes del dia 1 quan arriba puntual una llengua d'aire gèlid, del NE d'Europa, que no ens abandonaria en dues setmanes. Durant aquella primera jornada sense sol la temperatura no para de baixar, fins i tot ho fa durant el migdia, i la mínima s'assoleix a mitjanit, quan ja feia 4 hores que nevava. Ho feia d'esma, sense abundància, però amb fort vent de gregal. El dia 2 es lleva fred i emblanquinat (1-2 cm) i encara neva. Ho farà fins mig matí minsament  amb neu rodona i agulles. La temperatura màxima del dia 2 és +0.7ºC a les 00h i es manté la tendència a davallar durant tota la jornada, sempre ennuvolada. El matí del dia 3 és serè i a les 09:14h assoleix la temperatura més baixa de l'episodi, amb -4.2ºC. És la temperatura més baixa al nostre Observatori des del gener de 2005 (-4.7ºC el dia 27/01/2005).

Però l'episodi fred no acaba aquí. Encara que més eixut, persisteix fins el dia 15 amb diverses pulsacions. El dia 5 durant la tarda torna a nevar anecdòticament alguns minuts i s'emblanquina el terreny. El dia 9 ofereix un matí especialment fred i ventós: a les 08:03h amb una temperatura de -2.9ºC i un vent de 50km/h de NW la temperatura de sensació volta els -14ºC! Aquell dia a les 20:04TU s'enregistra el cop de vent màxim del mes, 64 km/h de NW. S'observen quatre flocs més la matinada del dia 12, quan la temperatura arriba als -3.2ºC.

Dels 13 primers dies del mes, s'enregistren mínimes negatives en 10 jornades. La durada de l'episodi, més enllà dels valors mínims que no han estat excepcionals al nostre Observatori, situa l'inici d'aquest febrer com el més fred des de l'any 1963.

A partir del dia 15 la situació canvia. La pressió atmosfèrica es recupera i sobretot es manté alta fins a final de mes. Sota l'empara anticiclònica la temperatura es recupera paulatinament i la manca de precipitacions queda assegurada. El dia 23 el termòmetre arriba als +18.9ºC, el valor més alt de tot el febrer. Va ser aquesta una jornada de fortes inversions tèrmiques matinals a Collserola, que van deixar el nostre enlairat observatori a la zona càlida (mínima de +8.5ºC) quan a les fondalades vallesanes adjacents els valors mínims eren clarament negatius. Molt destacable va ser també la baixíssima humitat d'aquella jornada, amb valors situats entre el 15-20%.

El fred viu de la primera meitat del mes va frenar en sec les primeres floracions agosarades de l'ametller. Ara, a final del febrer, només la mimosa ha iniciat el seu groc esclat del que han estat testimonis el primers llangardaixos de solana.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC FEBRER 2012

 

 

 

 

 

L'HIVERN MÉS SEC

DES DEL 1914

 

 Entre els mesos de Desembre de 2011 i Febrer de 2012, l’Observatori Fabra ha assolit el total de precipitació més baix per als 3 mesos d'hivern de tota la sèrie (1914-2012)

 

Any

Precipitació des-feb (mm)

2011-2012

15.9

1937-1938

16.5

1988-1989

19.9

1952-1953

28.8

1994-1995

31.6

 

 

 

 

Temp. mitjana: +6.8ºC (-2.2ºC)

Mitjana de les màximes: +10.8ºC

Mitjana de les mínimes: +2.8ºC

Temp. màxima: +18.9ºC (dia 23)

Temp. mínima: - 4.2ºC (dia 3)

Precipitació: 11.1 mm (33.7mm)

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos:  815.4 mm

 

 

 

 

Gener de 2012

 

Poca pluja i poc fred. Aquest és el resum termo-pluviomètric del primer mes de l'any 2012. Sortosament la meteorologia te recursos, ja els coneixem, i permet extreure suc interessant fins i tot en un mes aparentment tan sec. Gener de 2012 ha registrat una temperatura mitjana de 9.4ºC, 1.4ºC per sobre de la mitjana climàtica corresponent. La precipitació, molt escassa, ha acumulat només 4.8 mm, després d'un desembre, recordem-ho, completament eixut.

La feina de treure'n la gràcia d'un mes tan poc agraciat no és pas gaire complicada per un observatori amb observadors, que miren i veuen més enllà dels paràmetres instrumentals. El primer dia de l'any ja varem tornar a distingir clarament el perfil de Mallorca a l'horitzó (i el 3), donant continuïtat als nombrosos avistaments de finals del 2011. Era un matí ventós de  NNW. Els 16.7ºC de les 14:55h d'aquell primer jorn serà la temperatura més alta de tot Gener. El dia següent a migdia ens creuava un front fred que, molt ràpid i amb poca pluja, s'acomiadà amb un arc de Sant Martí a la retirada (0.1 mm). El dia 3 remunta valenta la pressió atmosfèrica fins els 1030 hPa. Els matins següents queden encara molt ventosos, especialment el del dia 5, que fou ventós durant tota la jornada i inclou el cop de vent màxim mensual assolit a les 13:13 TU amb 66 km/h de WNW.

A continuació s'inicià un llarg període caracteritzat per les altes pressions i l'estabilitat. Les inversions tèrmiques proporcionen unes temperatures mínimes no gaire baixes a la nostra alçada i unes màximes suaus de manera continuada. A partir del dia 11 sovintegen les rosades als vespres i matins i, en paral·lel, s'observen boires extenses sobre el Vallès més Oriental el dia 12. El mateix dia 12 es va observar un interessant celatge de cirrus amb virgues durant el matí.

La monotonia queda breument interrompuda per una tímida pertorbació el dia 16, també ràpida i amb poca pluja (1.3mm). El matí del dia 17 quedaven restes de nuvolositat que escampa ràpidament i permet veure el cim del Turó de l'Home lleugerament enfarinat per primer cop aquest hivern.

A partir del dia 18 l'anticicló s'arrela de manera profunda al territori amb arrels/pressions de fins 1036 hPa (dia 19). Aquesta pressió tan elevada facilita l'alta concentració de contaminants a capes baixes sobre el pla de Barcelona, ben visible des del nostre Observatori, especialment els dies 20 i 25.

El final de mes mostra per fi la determinació d'assolir els valors tèrmics adients per l'època, de fer hivern en definitiva. El dia 25 les temperatures inicien una davallada continua fins acabar el mes. Aquest canvi d'aires l'afavoreix el pas d'un parell de fronts freds que de nou proporcionen poca pluja, però almenys remouen els centres d'acció i minven les altes pressions. El dia 30 a les 08:54h s'assoleix la temperatura més baixa del mes, +1.3ºC.

Els últims narcisos i les primeres flors de l'ametller, obertes al reclam d'aquest gener suau i traïdor, afronten ara amb bella fragilitat els freds probables d'un febrer compensador.

 

 

Cirrus amb virgues. 12/01/2012.

 

Núvols baixos a primera hora del matí. 17/01/2012.

 

Matalàs fosc de contaminants sobre Barcelona. 25/01/2012

 

 

 

Temp. mitjana: 9.4ºC (+1.4ºC)

Mitjana de les màximes: 12.9ºC

Mitjana de les mínimes: 5.9ºC

Temp. màxima: +16.7ºC (dia 1)

Temp. mínima: 1.3ºC (dia 30)

Precipitació:  4.8 mm (52.9mm)

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos:  828.7mm

 

 

 

2010 2011 2012 2013 2014 2015