Secció meteorològica

Observatori Fabra


Resums mensuals 2016

 

JULIOL de 2016

 

Aquest mes juliol es culpable de seguir fil per randa tots els clixés propis del mes més càlid i sec de l'any. Ha comés delicte de calor amb agreujant de sequera. Les proves que l'inculpen són una temperatura mitjana de 24.8°C i només 16.9 mm de precipitació i ha estat condemnat, per tant, a 31 dies d'estiu rigorós sense fiança.

No apuntava pas aquestes maneres durant les primeres jornades. El dia 3 no assoleix ni tan sols els 25°C de temperatura i fins i tot se li escapen 4 gotes. Però ben aviat arriben les males companyies: el vent de Sud i la pols en suspensió. El dia 8 cauen 4 gotes més, però de fang. Aquesta pluja, escassa i bruta, és el primer antecedent en un historial delictiu que tot just s'iniciava: Els dies 8, 9 i 10 superen tots tres els 32°C; a més a més el 10 i 11 no baixen dels 23.6°C.

Després arriba una mena de penediment d'estiu: trons llunyans i 4 gotes més amb una promesa d'esmena en forma d'arc de Sant Martí el dia 11, llamps llunyans la matinada del 12, xàfec nocturn la matinada del 13 amb 4.5 mm i refrescada el dia 14 (Tmín mensual 15.6°C). El juliol mostrava així bon comportament i se li obrien les portes d'un tercer grau.

Però quan torna a assaborir la llibertat ronda de nou les males influències. La pols ambiental és molt notable del 19 al 22. El dia 20 durant la tarda comet una ponentada que dispara la màxima sobtadament fins els 32.4°C i abaixa la humitat a valors pròxims al 30% amb sotragades de la pressió atmosfèrica.  Immediatament se li aplica un nou correctiu el dia 22 que consisteix en una seqüència tempestuosa matinal que inclou dues calamarsades breus i 6.9 mm de precipitació de nou bruta de fang. Aquella mateixa jornada encara aportaria 5.2 mm més d'aigua neta caiguda de manera pausada durant el vespre i primeres hores de la nit.

El redreçament durà poc i el final de mes no mostrà pas intenció de canvis. Fins i tot  el seu dia 27 mostra, amb certa sorna meteorològica, el que sap fer tot oferint l'espectacle d'una forta tempesta molt allunyada de Barcelona però que desplega núvols mammatus sobre la ciutat al vespre. Però res mes.

El mes compleix la seva condemna i es alliberat el dia 31. L'estiu, però, no mostra símptomes de penediment.

 

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC JULIOL 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 24.9ºC(+1.7ºC)

Mitjana de les màximes: 29.6ºC

Mitjana de les mínimes: 20.1ºC

Temp. màxima: 32.4ºC (dies 9 i 20)

Temp. mínima: 15.6ºC (dia 14)

Precipitació:  16.9 mm (75%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2016:  218.3 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 396.6 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JUNY de 2016

 

Les fonts del juny emanen d'un mes de maig que ja no va ser gaire plujós. Amb aquesta inspiració, i els consells climàtics de l'estiu, els versos del primer mes estival no fan bona rima amb la pluja. La temperatura, per la seva banda, ha mostrat un comportament discretament superior a l'habitual, però gens excessiu com semblava augurar l'hivern anterior extremadament suau. Aprofitem ara per recordar, un cop més, que la meteorologia mai no te un comportament lineal i que a l'estiu encara li queden força capítols per escriure.

La portada del dia 1 és un Sol radiant i un  cel serè però gens de calor. La seva temperatura màxima és de les més baixes del mes (23.2°C). Els dies posteriors es caracteritzen per la tranquilitat i l'absència de nuvolositat important. Amb aquestes condicions, evidentment, la pluja tampoc no apareix. Tanmateix som testimonis d'un parell de fenòmens ben curiosos en aquestes jornades anodines: uns inèdits cirrus spissatus mamma, travessen el cel de Barcelona durant el migdia del dia 6 i un espectacular halo solar corona l'observatori el dia 11. Tots dos fenòmens ens recorden que la inspiració atmosfèrica pot aparèixer en qualsevol instant i que la actitud de l'observador ha de ser la de tenir sempre a punt la ploma per escriure i descriure els fets.

Els dies 17 i 18 són plagis de l'abril al mes de juny. Jornades molt inestables i fresques, de matins assolellats i tardes tempestuoses. Son els dos únics dies de pluja apreciable del mes. Especialment reeixit en aquesta còpia és el dia 18: la seva tempesta de tarda acumula 15.5 mm (80% de la pluja mensual). Just quan arriba aquesta precipitació la temperatura davalla sobtadament fins el mínim del mes, 10.6°C.

La darrera desena de juny torna a ser ben seca i fins i tot cal el ventilador per llegir a gust algunes de les seves pàgines: La 22, per primer cop enguany, i la 25 després, són les úniques jornades que assoleixen o superen lleugerament els 30°C de temperatura màxima. Abans, però, tenim dues jornades marcades, talment com punts de llibre, per cirrus singulars: floccus fibratus el dia 20 i uncinus el 21.

El desenllaç del juny queda marcat finalment per una  entrada de pols sahariana que s'escampa pel cel de Barcelona el dia 29. L'estancament matinal ofereix la possibilitat de contemplar d'una manera ben significativa la seva acumulació al fons del pla. Hores després la ventilació l'esvaeix igual que fa amb el juny el vent que ja bufa de juliol.

 

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC

JUNY 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 21.6ºC(+1.9ºC)

Mitjana de les màximes: 26.5ºC

Mitjana de les mínimes: 16.7ºC

Temp. màxima: 30.2ºC (dia 25)

Temp. mínima: 10.6ºC (dia 18)

Precipitació:  19.4 mm (45%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2016:  201.4 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 397.9 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAIG de 2016

 

A l'aparador del mes de maig ens trobem amb una temperatura mitjana molt ajustada a la talla del mes i un registre pluviomètric un pel estret. Un primer cop d'ull no convida gaire a visitar la botiga meteorològica que hi ha al darrera, però els observadors del Fabra hi hem entrat i aquí us mostrem la variada oferta que hem trobat.

En el prestatge del dia 1 trobem encara restes de la temporada d'hivern. La temperatura mínima d'aquell matí (6.2ºC) és la més baixa des del 9 d'abril passat i la segona més baixa de maig dels darrers 15 anys. Això si, aquesta jornada i la següent son radiants i el sol de seguida eleva la temperatura a valors de més de 20ºC el dia 2.

Uns quants passadissos mes endins arribem a la secció de pluges del mes de maig. Les trobem tots els dies compresos entre el 6 i el 14, malgrat que en alguns casos només de manera inapreciable. Vam trobar a faltar les talles més grans de precipitació ja que només un dia supera els 5 mm de pluja (8.6 mm el dia 10). Els accessoris els tenim penjats entre els dies 8 i 9 en forma de  boira, que hi és present de manera continuada, (0 hores de sol entre les dues jornades), i plugims irregulars. Son aquestes dues les jornades més humides i fresques del maig.

Quant més ens endinsem al mes, més s'allunyen les precipitacions. Les ofertes de sol guanyen progressivament la partida a les de núvols. A les escales d'accés a la segona meitat de maig les temperatures superen sovint ja els 20ºC, tot i que no excessivament. De calor no en fa encara però la poca que fa alimenta prou les nuvolades per minsa pertorbació que arribi. És el cas del dia 22 a la tarda quan una tempesta deixa 5.3 mm.

Més endavant, ja al final del mes i prop de la sortida, trobem l'avanç de la temporada d'estiu en la seva versió més moderada. Darrera les cortines del dia 27 el maig s'emprova com li queda una temperatura que frega els 27ºC, amb vent de Sud previ a l'arribada d'un  front que deixa 1.9 mm el dia 28. El 31 per la tarda arriba la darrera comanda de pluja  que aporta el maig (1.2 mm) per tancar i fer caixa al pluviòmetre. Quan sortim per la porta del dia 31 tenim la sensació  que no ha estat un mes per sibarites de la meteorologia però que ens ha mostrat una varietat de productes meteorològics ben amplia com pocs altres. De ben segur que la seva posició estratègica en el calendari li facilita l'arribada de productes atmosfèrics ben contrastats.

 

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC

MAIG 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 16.4ºC(+0.4ºC)

Mitjana de les màximes: 21.0ºC

Mitjana de les mínimes: 11.8ºC

Temp. màxima: 26.9ºC (dia 27)

Temp. mínima: +6.2ºC (dia 1)

Precipitació:  28.7 mm (43%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2016:  182.0 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 389.3 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ABRIL de 2016

 

El titular és, sens dubte, que ha plogut. Ho diuen els registres pluviomètrics (77.3 mm), però sobretot es veu i s'olora al bosc. La verdor, ufanosa i exuberant que llueixen les plantes de l'entorn de l'observatori és prou eloqüent per si mateixa. Si haguéssim tancat els ulls el dia 31 de març i els obríssim el 30 d'abril sabríem immediatament que ha plogut i bé.

El mes d'abril ha posat un bon pedaç a l'estadística de pluja dels darrers mesos. Des del mateix dia 1 que ja va posar fil a l'agulla (19.2 mm) no ha parat de cosir núvols amb ruixats i llamps amb trons per arreglar temporalment l'esquinç que la sequera havia deixat en el teixit vegetal. Però és que, a més a més, ha sabut brodar la costura: la pluja s'ha repartit al llarg del mes en diversos episodis i ha estat sempre suau, pausada, just amb l'intensitat adequada infiltrar-se en el terreny.

El dia 1 d'abril fou singularment plujós i fred. Dels 20.3ºC de temperatura màxima el 31 de març es passa a tan sols 10.7ºC el dia següent i aquesta s'enregistrà de matinada, perquè a migdia no superava els 9.0ºC i la pluja fou persistent. Els dies següents mantenen la temperatura fresca i la pluja reapareix el 4 i 5 amb boira.

Malgrat les ganes que hi posa el Sol i una entrada de vent empolsinat per escalfar l'atmosfera el dia 6, una nova entrada freda porta de nou pluja el 8 i la temperatura més baixa del mes l'endemà (5.1ºC, més baixa que la mínima absoluta del darrer mes de desembre!). Arribat en aquest punt el mes d'abril mostrarà els dies posteriors la seva cara mes amable i càlida.

El període mes estable del mes canvia de lloc els núvols. La pluja cedeix el protagonisme a les boirines arraulides a les valls litorals primer i escampades sobre el mar posteriorment. El pont tèrmic que uneix els dos extrems frescos del mes d'abril arriba al seu màxim el dia 17 (23.4ºC). El dia 19 ja tenim indicis de nou canvi que es confirma amb una nova aportació de la pluja als nostres pluviòmetres, minsa el dia 20 i abundant el 21 (20.6 mm).

Les darreres puntades d'abril alternen Sol i pluja, frescor i tebior, reproduint la formula magistral que des de temps immemorials origina el miracle de la primavera: la boira, la pluja i els núvols fan la guitza simpàtica el Sol que espera pacientment el seu torn al regne absolutista de l'estiu.

 

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC ABRIL 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 13.6ºC(+1.2ºC)

Mitjana de les màximes: 17.8ºC

Mitjana de les mínimes: 9.3ºC

Temp. màxima: 23.4ºC (dia 17)

Temp. mínima: +5.1ºC (dia 9)

Precipitació:  77.3 mm (142%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2016:  153.3 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 413.8 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MARÇ de 2016

 

Atenent exclusivament a les dades termomètriques aquest mes de març ha estat molt similar als dos mesos hivernals anteriors. El motiu no es pas el fred, gairebé absent els darrers 4 mesos, sino ben bé el contrari, unes temperatures suaus continuistes que, ara si al girar els fulls del calendari, s'han situat en els valors normals. L'excepcional hivern que deixem enrere situen al març amb unes temperatures clarament inferiors al desembre i molt similars al gener i febrer. La precipitació, per la seva banda, continua escassejant. Tot i que ha plogut un 76% del que esperem al març, el registre interanual es manté sota mínims.

La semblança del març amb els mesos anteriors arriba fins i tot al detall de tenir el seu propi "dia fred". Desembre no en va tenir cap, però el gener i el febrer, sense fredorades intenses, tingueren ambdós un dia especialment fred. El del març fou el 9. Amb una temperatura mitjana de 5.9ºC iguala la del dia més fred del febrer (el 17) i només queda per sota del dia més fred de tot l'hivern: el 16 de gener (5.6ºC).

Una mirada més detallada al comportament del mes, digne de qualsevol observatori que se'n vulgui anomenar com a tal, ens permetrà trobar les 7 diferències amb els mesos anteriors que entretenen als professionals d'aquest passatemps meteorològic.

1. L'atmosfera s'ha mostrat més moguda i variable aquest més que en els anteriors. No hi ha hagut l'estancament anticiclònic del trimestre precedent. Això ha permès una major varietat de núvols i albades espectaculars gràcies a la major presència dels mitjos i alts.

2. La major inestabilitat ha permès el creixement convectiu de nuvolades potents, absolutament absents en mesos anteriors. Si bé no hem estat particularment beneficiats pel seu rec, si que n'hem estat testimonis.

3. Un petit detall que no passa desapercebut als ulls de l'observador: la inusual corona solar doble que es va veure al cel de Barcelona el dia 3.

4. Una pista inequívoca de l'empenta del calendari és la floració i els brots verds de les plantes. Aquest març hem vist florir el pruner, la sàlvia, l'espígol, el romaní, els lliris blaus, el pi blanc i el llentiscle. Des del dia 29 les orenetes ja planen al voltant de l'observatori.

5. La precipitació recollida el dia 20, 15.3 mm i amb tempesta, el fan el dia més plujós dels darrers 4 mesos a Barcelona.

6. Tot i que ens els mesos anteriors ja l'havíem pogut contemplar, en cap ocasió d'aquesta temporada el perfil de Mallorca havia estat tan nítid i extens com la matinada del dia 29. Aquesta seria també la jornada més càlida del mes per la irrupció del vent aponentat. Precisament aquest vent sec afavoreix la bona visibilitat i eleva visiblement el perfil de l'illa per efecte de la refracció per sobre de la seva posició habitual. Els 22.8ºC d'aquesta jornada només superen d'1ºC la temperatura màxima dels mesos de gener i febrer anteriors.

7. La boira costanera acostuma a aparèixer a Barcelona amb les primeres calors primaverals. Després del màxim tèrmic del 29, el dia 30 atraquen al litoral de Barcelona extensos bancs de boira que amb prou feines penetren algunes desenes de metres terra endins car son esvaïdes per la calor d'un terreny assolellat.

Comprovem doncs que a l'observatori meteorològic mai no hi ha temps per l'avorriment i quan sembla que no hagi de passar res l'atmosfera sempre proposa un nou repte visual per als que estiguin més atents. La primavera és, en aquest sentit, un dels millors entreteniments.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC MARÇ 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 11.1ºC(+0.4ºC)

Mitjana de les màximes: 15.6ºC

Mitjana de les mínimes: 6.5ºC

Temp. màxima: 22.8ºC (dia 29)

Temp. mínima: +2.9ºC (dia 10)

Precipitació: 35.0 mm (76%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2016: 76.0 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 349.0 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FEBRER de 2016

 

Febrer ha estat el darrer llançament discogràfic d'un hivern al que ja li coneixíem l'estil musical. La melodia sonava igual, però la lletra ha canviat substancialment i sobretot ha introduït un single comercial i un one-hit wonder de bonus track. Traduït en termes meteorològics febrer ha tornat a superar el rècord de temperatura màxima absoluta per tercer mes consecutiu aquest hivern i ha estat molt discret en precipitació durant molts dies. Ha ofert, però, un episodi fred inèdit en els tres mesos anteriors i un únic temporal de pluja en temps afegit.

Els primers acords del febrer sonen a altes pressions i temps estable. S'inspiren en el desembre i gener anteriors. El ritme monòton  d'aquesta partitura es trenca quan arriba la tornada més repetida durant la primera meitat del mes: és l'albirament de Mallorca entre els dies 5 i 13. En diverses ocasions matinals i també vespertines vam poder distingir el perfil de l'illa com un cant de sirena que arriba de mar enllà i sona només quan l'aire és nítid i transparent. La temperatura no era gens freda durant aquestes jornades car el vent sec que afavoria la contemplació del perfil arribava reescalfat en el seu trajecte terrestre des del SW.

El dia 7 de febrer recull un premi gens merescut. Durant la matinada cauen 1.3 mm de pluja; aquesta mínsa precipitació és prou per trencar la històrica ratxa seca iniciada el 4 de novembre i que finalment queda establerta en 95 dies consecutius sense precipitació o amb menys d'1.0 mm (del 4/11/2015 al 6/02/2016 es recullen 1.4 mm en total). Acaba la ratxa seca però no pas la sequera! Tanmateix es retira l'anticicló per primer cop i obre el camí a futures pertorbacions que ens visitaran amb més freqüència i  èxit desigual.

El dia 13 de febrer torna a rebentar la llista d'èxits climàtics. La temperatura màxima d'aquella jornada arriba a 21.8ºC i és la mes alta enregistrada mai en un mes de febrer a l'observatori Fabra des del 1914. El ponent reescalfat és de nou el responsable d'aquesta efemèride però paradoxalment també és el preludi d'un fred més rigorós. Aquest vent és la part anterior d'un front fred que finalment aporta precipitació més abundant i sobretot una baixada important de la temperatura fins el valor més baix de l'hivern. Només 5 dies després del màxim de calor arriba el mínim de fred amb +0.6°C. Però està clar que el fred no és la nota que millor afina aquest hivern i només 4 dies després d'aquest mínim ja tornem a fregar els 20°C. En aquesta ocasió la suavitat porta regal i amb ella arriba pols en suspensió d'origen saharià. Aquesta pols com a veu principal i un cor de quatre gotes de pluja mal comptades interpreten magistralment una pluja de fang a l'escenari del dia 21.

Amb el semàfor del febrer ja en color ambre arriba un temporal de pluja com no teníem des del passat dia 3 de novembre. El dia 27 la pressió atmosfèrica baixa fins a marcar 939.5 hPa a nivell de l'observatori, un valor que no assolíem des del gener de 2015. En 21 hores davalla 23.6 hPa: es una ciclogènesi explosiva sense conseqüències dràmàtiques en el nostre entorn, llevat de l'abundant i beneficiosa precipitació recollida. L'episodi aporta 23.7 mm d'aigua (i a estones calamarsa menuda) que sonen molt be en caure sobre un terreny assedegat que només havia rebut 17.6 mm els darrers 115 dies.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC FEBRER 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 11.3ºC(+2.3ºC) 6è més suau de la sèrie 1914-2016

Mitjana de les màximes: 15.6ºC

Mitjana de les mínimes: 6.9ºC

Temp. màxima: 21.8ºC (dia 13)

Temp. mínima: +0.6ºC (dia 17)

Precipitació: 39.9 mm   (118%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2016: 41.0 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 362.0 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GENER de 2016

 

Hem de ser conscients que ens trobem en un moment històric de la sèrie climàtica de l'Observatori Fabra de Barcelona. No ens arronsem en escriure aquesta afirmació perquè la contundència de les dades ens avalen. Per segon mes consecutiu s'han superat efemèrides meteorològiques històriques i això demostra que la situació meteorològica que les ha propiciat és molt anòmala i persistent. Gener de 2016 ha estat el mes suau dels darrers 103, ha superat el rècord de temperatura màxima absoluta del gener i ha estat un dels mes secs. Tot això just després d'un desembre que ja va superar els mateixos rècords.

L'inici del mes semblava allunyar-se del perfil genètic del final d'any. Els primers dies la temperatura no superava els 15ºC de màxima i s'acostava als 5ºC de mínima. Fins i tot plou de manera consecutiva les primeres 4 jornades! Però fou un miratge: el dia que més va ploure deixava 0.7 mm i en d'altres la quantitat era inapreciable. La temperatura va fer una remuntada espectacular i el dia 8 assoleix un valor inèdit en un mes de gener, 21.8ºC! Posteriorment, amb més calma que pressa, el mercuri s'anava enfonsant fins, aquest cop si, endinsar-se amb vent de Nord en un breu episodi fred entre els dies 14 i 17. La temperatura mínima d'aquesta fredorara és de 1.1ºC; fins ara és la temperatura més baixa d'aquest hivern a l'Observatori Fabra. L'episodi fred afavoreix el millor albirament de Mallorca de la temporada.

Però el seny meteorològic durà poc. Des del breu pou fred del dia 16 la temperatura reprèn una línia ascendent que de nou la situa en valors suaus i continuistes. La pluja no arriba mai i les altes pressions anticiclòniques es perpetuen en els registres diaris. Amb aquestes arriben boires i rosades matinals que arrepleguen humitat pel sotabosc. Cadascuna deixa pas cada migdia al Sol. La floració de l'ametller s'avança ja des de la primera setmana de l'any i en son testimonis els narcisos que s'obriren a finals del passat.

Gener ha fet honor al seu llinatge. No li ha pesat la fama de ser el fill de... l'històric desembre de 2015 i, amb el mateix caràcter que el seu antecessor, ha assolit xifres espectaculars en temperatura, per elevada, i pluviometria, per escassa. El pastís de celebració estava fet amb el mateix motlle del desembre però amb diferent decoració: 30 de les 31 jornades del mes tenen el seu cop de vent màxim al tercer o quart quadrant i el vent bufa des d'aquest sectors en un 88% de les hores totals. Des del dia 4 de novembre fins el 31 de gener han estat 89 dies consecutius sense pluja o amb precipitació inferior a 1.0 mm/dia. És la major ratxa seca des del 1914 amb aquest criteri, únic precedent similar l'any 1928 amb 85 dies.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC GENER 2016

 

 

 

 

 

Geners

 més suaus

(1914-2016)

 Habitual : 8.0ºC

Any

 T mitjana (ºC)

2016

10.7

2008

10.3

1996

10.1

2007 2001 1955 9.9
2014 1982 1936 9.8

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 10.7ºC(+2.7ºC)

Mitjana de les màximes: 14.2ºC

Mitjana de les mínimes: 7.3ºC

Temp. màxima: 21.8ºC (dia 8)

Temp. mínima: 1.1ºC (dia 16)

Precipitació: 1.1 mm (2%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2016: 1.1 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 333.4 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010 2011 2012 2013 2014 2015  2016