Secció meteorològica

Observatori Fabra


Resums mensuals 2021

 

MARÇ de 2021

 

Els plats s'assemblen a les olles i el març al febrer. O és més aviat al contrari? Les dades termomètriques que ens deixa aquest mes, malgrat ser una mica altes, no discrepen gaire de les mitjanes climàtiques habituals. Ara bé, com el mes de febrer va ser tan extraordinàriament suau les seves temperatures van ser molt similars a les d'un mes de març. Pel que fa a la pluja a tots dos mesos ha plogut poc i encara ho ha fet menys al març. Els 7.7 mm enregistrats amb prou feines son un 14% de la precipitació esperada. 

Els primers dies de març, com els darrers de febrer, son grisos. La persistent presència d'abundant nuvolositat de tipus baix redueix la insolació a tan sols 10.2 hores de Sol a les 8 primeres jornades! Però també son dies marronosos car acompanya aquesta nuvolositat abundant pols en suspensió. Com a conseqüència aquest és també el període amb les màximes més baixes del mes, situades majoritàriament per sota dels 15°C. No passa el mateix amb les temperatures nocturnes que amb els núvols es mantenen suaus. La pluja no cau d'aquests núvols fins els dies 7 i 8 i és molt escassa.

Quan marxen els núvols el Sol carrega els termòmetres i la temperatura es dispara. El dia 11 ja es freguen els 20°C. En jornades posteriors els valors tèrmics es mouen entre els 15°C i els 18°C i nomes plouen 0.2 mm el dia 12.

El març esternuda el dia 18. Símptoma aquest d'un refredament transitori que durà 2 dies i 4 nits. La baixada de temperatura fou notable fins portar el termòmetre a la mínima mensual de 4°C el dia 19. Curiosament aquest valor és inferior a la temperatura mínima del tot el mes de febrer anterior (4.9°C). El canvi d'aires va anar acompanyat de l'episodi de pluja més "abundant" del mes: 4.9 mm repartits entre els dies 18 i 19. Aquesta última jornada amb tempesta i breu calabruixada durant la tarda.

Desprès d'aquest rampell hivernal, de seguida es reprèn la monotonia primaveral. La temperatura remunta i torna a xiular els 20°C sense cantar la lletra. La pluja desapareix pràcticament del tot, llevat d'una broma de 0.1 mm el dia 26. La pressió atmosfèrica s'enfila fins a valors pròxims als 1033 hPa el dia 29. La notable estabilitat atmosfèrica i les elevades temperatures afavoreixen l'albirament de nombrosos bancs d'estrats molt baixos surant sobre al mar a prop de la costa de Barcelona. És aquest un tret característic dels primers dies suaus i estables de la primavera. Aquesta bonança culmina amb el màxim de temperatura mensual el dia 31 amb 19.9°C. Resulta curiós novament que aquest sigui un valor inferior al màxim de temperatura del passat mes de febrer (20.2°C).

Clou el primer trimestre de l'any amb un registre de precipitació realment pobre. Només 60.4 mm de pluja els tres primers mesos de l'any. És tan sols un 46% de la mitjana climàtica de precipitació per aquest període (130.4 mm).

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC MARÇ 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 12.1ºC(+0.4ºC)

Mitjana de les màximes: 16.3ºC

Mitjana de les mínimes: 7.9ºC

Temp. màxima: 19.9ºC (dia 31)

Temp. mínima: 4.0ºC (dia 19)

Precipitació: 7.7 mm (14%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2021: 60.4 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 630.8 mm

 

FEBRER de 2021

 

Enguany el carnestoltes ha estat al febrer i aquest mes ha fet la seva rua particular amb la comparsa de l'hivern disfressat de mes de març. Ha posat una màscara de núvols al cel, s'ha vestit amb un munt de dies de pluja minsa i ha ballat al ritme d'una temperatura molt superior a l'habitual. Amb un altre febrer tan suau, ja son tres anys seguits amb els seus febrers situats entre els 4 més càlids des del 1914.

Començà el mes amb els dies més càlids. Des dels 18°C del dia 1 el termòmetre salta per sobre dels 20°C el 2. Tot i que la Candelera va riure l'hivern no semblava pas viu i el dia 3 col·loca la temperatura màxima mensual a la fita dels 20.2°C. Superar els 20°C al mes de febrer ha esdevingut un costum els darrers anys que no deixa de ser del tot impropi d'aquestes dates. Tot seguit reproduïm i actualitzem un paràgraf que ja vam publicar en el resum del febrer de l'any passat però que ara agafa encara més notorietat: En els darrers 107 anys només vint-i-nou dies de febrer han assolit i superat els 20°C a la sèrie climàtica de l'Observatori Fabra. D'aquests 29, 14 s'han enregistrat des del  2011 i 11 només en els tres darrers anys!!

Sortosament de seguida els valors tèrmics exagerats queden enrere i el mercuri experimenta una davallada continua a partir del dia 4. Aquest descens s'interromp momentàniament el dia 6 per l'entrada d'una massa d'aire sahariana que aporta una gran quantitat de pols en suspensió que precipita en sec i dispara el termòmetre. L'episodi de calitja no dura gaire car el mateix dia 7 ja refresca i el 8 és el primer dia del mes en què la pluja és més significativa (3.8 mm). La seva màxima amb prou feines supera els 10°C. Amb tot, la temperatura mínima no és tampoc massa freda doncs no baixa dels 5°C.

La pluja és la protagonista en el període comprès entre el 9 i el 16 de febrer. Apareix en 7 d'aquestes 8 jornades. Ara bé, no ens enganyem pas, ho fa de manera tan minsa que tan sols acumula 11.0 mm durant aquest interval i gairebé tots caiguts entre el 13 i el 15. És aquest també el període més fred del mes que registra la temperatura mínima mensual el dia 14 amb 4.9°C i una màxima molt curta el dia 15 (8.3°C).

A continuació el termòmetre torna a escalar fins a la cota dels 15°C. El dia 17 el febrer sembla enterrar la sardina de l'hivern al superar aquest valor i mantenir els registres suaus de manera continuada fins el 20. La responsable d'aquest ascens torna a ser una massa d'aire que arriba del Sud i novament carregada de pols en suspensió. Aquesta pols és la cendra amb què el febrer inicia la seva particular quaresma tot practicant un dejú de pluja i que només interromp breument el dia 22: La pluja de fang d'aquella jornada acumula 10.9 mm. Fou el final d'un temporal de vent de NE que entre el dia 21 deixa el màxim cop de vent del febrer de 73 km/h.

Un cop marxa la pluja de fang queda la calitja persistent que, amb major o menor intensitat, hi serà present fins a final de mes. La presència de les altes pressions (fins a 1037 hPa el dia 24) afavoreix, juntament amb la humitat elevada, la formació d'abundants núvols baixos durant moltes jornades del tram final de mes que no deixen pas pluja però si entorpeixen notablement l'acció del Sol: Amb nomes 148 hores de Sol és el febrer de menor insolació des de l'any 2003.

Acaba el mes i l'hivern sense fred. Enrere queden aquells 20 dies entre finals de desembre i mitjans de gener que realment ens van recordar un hivern de debò però que desprès s'ha desinflat com un bunyol de vent. Tot el fred que faci ara, si en fa, serà fred de primavera ja no massa benvingut per l'estat vegetatiu de bona part de la flora de Collserola, ara ja molt avançada per la bonança.

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC FEBRER 2021

 

 

 

 

 

 

Febrers més suaus (1914-2021)

 

 

Any

 T mitjana (ºC)

2020

12.8

1990

12.5

2019

11.9

2021 11.6
1995 11.5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 11.6ºC(+2.2ºC)

Mitjana de les màximes: 15.0ºC

Mitjana de les mínimes: 8.2ºC

Temp. màxima: 20.2ºC (dia 3)

Temp. mínima: 4.9ºC (dia 14)

Precipitació: 26.6 mm (75%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2021: 52.7 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 684.1 mm

 

GENER de 2021

 

Gener de 2021 és una clara mostra dels extrems als quals l’actual dinàmica atmosfèrica ens està acostumant. Amb un comportament bipolar molt marcat ens ha mostrat una cara hivernal, no rigorosa però si persistent, durant les dues primeres setmanes i una altra molt més suau i primaveral a les dues darreres. El conjunt deixa una temperatura mitjana de 7.7°C, registre tèrmic inferior a l'habitual com feia mesos que no trobàvem, i una acumulació de precipitació de 26.1 mm, també inferior a la mitjana.

Els sis darrers dies del desembre van donar el to del mercuri que van seguir d’oïdes els primers de l’any. L’hivern va mirar als ulls del gener i aquest no li va girar la cara. Les temperatures, lluny de situar-se en registres extremadament baixos, es mantenen persistentment en valors inferiors als habituals durant dues setmanes. En aquest període la temperatura no supera mai els 10°C i les mínimes baixen lleugerament per sota dels 0°C en diverses jornades. La mínima absoluta mensual ha estat -0.5°C el dia 11. No és pas un registre que s’acosti ni de lluny a les efemèrides fredes per aquest mes. Malgrat tot és molt significatiu que feia gairebé dos anys que no assolíem una temperatura negativa a l’Observatori Fabra, des de l’11 de gener de 2019.

 La temperatura mitjana dels primers 15 dies del mes ha estat tan sols de 4.2°C. Això és -2.3°C per sota la mitjana climàtica del gener. En el mateix període la precipitació enregistrada fou de 19.8 mm, bàsicament tots caiguts durant l’episodi del temporal Filomena dels dies 9 i 10. Aquest temporal, més de vent que de precipitació a l'Observatori Fabra, deixà un cop màxim mensual de 84 km/h NE el dia 10. Durant aquest temporal fins i tot es va observar neu durant poc més d’una hora la matinada del 8 al 9 però ni tan sols va agafar a terra.

Si l’hivern va esmolar les urpes amb la primera meitat del mes, es transforma en un gat poruc a la segona. S’amaga sota un anticicló càlid fins a fer-se gairebé invisible la darrera setmana del mes, irreconeixible en unes temperatures molt superiors a les habituals. Els valors que durant la primera quinzena eren màxims ara son les mínimes i els dies joguinegen a ser joves primaveres amb valors pròxims als 20°C. El dia 29 assoleix la màxima temperatura mensual de 20.2°C. És el cinquè cop des del 1914 que un dia de gener supera els 20°C i el tercer en els darrers 14 anys. Amb això la segona meitat del mes ostenta una temperatura mitjana de 10.9°C, +2.1°C per sobre de l'habitual i +6.7°C sobre la mitjana de la quinzena anterior!

La pluja que abans era escassa ara és pràcticament nul·la. Només el ràpid pas d'una violenta tempesta amb fort vent i poca pluja el dia 22 aporta una mica d'aigua durant la segona meitat del mes (4.8 mm). Així el total mensual queda lluny dels valors ja habitualment pobres del gener.

Nomes un final de mes tan suau podia contrarestar un període inicial tan persistentment fred com no teníem fa 9 anys. El resultat de tant blanc i negre fa que aquest gener quedi gris en el conjunt de la sèrie climàtica de l’Observatori Fabra amb uns registres poc singulars. Fred si, notable també, singular ja no.

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC GENER 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 7.7ºC(-1.1ºC)

Mitjana de les màximes: 11.0ºC

Mitjana de les mínimes: 4.4ºC

Temp. màxima: 20.2ºC (dia 29)

Temp. mínima: -0.5ºC (dia 11)

Precipitació: 26.1 mm (57%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2021: 26.1 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 660.3 mm

2010 2011 2012 2013 2014 2015  2016  2017 2018 2019 2020 2021