Secció meteorològica

Observatori Fabra


Resums mensuals 2016

 

ABRIL de 2016

 

El titular és, sens dubte, que ha plogut. Ho diuen els registres pluviomètrics (77.3 mm), però sobretot es veu i s'olora al bosc. La verdor, ufanosa i exuberant que llueixen les plantes de l'entorn de l'observatori és prou eloqüent per si mateixa. Si haguéssim tancat els ulls el dia 31 de març i els obríssim el 30 d'abril sabríem immediatament que ha plogut i bé.

El mes d'abril ha posat un bon pedaç a l'estadística de pluja dels darrers mesos. Des del mateix dia 1 que ja va posar fil a l'agulla (19.2 mm) no ha parat de cosir núvols amb ruixats i llamps amb trons per arreglar temporalment l'esquinç que la sequera havia deixat en el teixit vegetal. Però és que, a més a més, ha sabut brodar la costura: la pluja s'ha repartit al llarg del mes en diversos episodis i ha estat sempre suau, pausada, just amb l'intensitat adequada infiltrar-se en el terreny.

El dia 1 d'abril fou singularment plujós i fred. Dels 20.3ºC de temperatura màxima el 31 de març es passa a tan sols 10.7ºC el dia següent i aquesta s'enregistrà de matinada, perquè a migdia no superava els 9.0ºC i la pluja fou persistent. Els dies següents mantenen la temperatura fresca i la pluja reapareix el 4 i 5 amb boira.

Malgrat les ganes que hi posa el Sol i una entrada de vent empolsinat per escalfar l'atmosfera el dia 6, una nova entrada freda porta de nou pluja el 8 i la temperatura més baixa del mes l'endemà (5.1ºC, més baixa que la mínima absoluta del darrer mes de desembre!). Arribat en aquest punt el mes d'abril mostrarà els dies posteriors la seva cara mes amable i càlida.

El període mes estable del mes canvia de lloc els núvols. La pluja cedeix el protagonisme a les boirines arraulides a les valls litorals primer i escampades sobre el mar posteriorment. El pont tèrmic que uneix els dos extrems frescos del mes d'abril arriba al seu màxim el dia 17 (23.4ºC). El dia 19 ja tenim indicis de nou canvi que es confirma amb una nova aportació de la pluja als nostres pluviòmetres, minsa el dia 20 i abundant el 21 (20.6 mm).

Les darreres puntades d'abril alternen Sol i pluja, frescor i tebior, reproduint la formula magistral que des de temps immemorials origina el miracle de la primavera: la boira, la pluja i els núvols fan la guitza simpàtica el Sol que espera pacientment el seu torn al regne absolutista de l'estiu.

 

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC ABRIL 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 13.6ºC(+1.2ºC)

Mitjana de les màximes: 17.8ºC

Mitjana de les mínimes: 9.3ºC

Temp. màxima: 23.4ºC (dia 17)

Temp. mínima: +5.1ºC (dia 9)

Precipitació:  77.3 mm (142%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2016:  153.3 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 413.8 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MARÇ de 2016

 

Atenent exclusivament a les dades termomètriques aquest mes de març ha estat molt similar als dos mesos hivernals anteriors. El motiu no es pas el fred, gairebé absent els darrers 4 mesos, sino ben bé el contrari, unes temperatures suaus continuistes que, ara si al girar els fulls del calendari, s'han situat en els valors normals. L'excepcional hivern que deixem enrere situen al març amb unes temperatures clarament inferiors al desembre i molt similars al gener i febrer. La precipitació, per la seva banda, continua escassejant. Tot i que ha plogut un 76% del que esperem al març, el registre interanual es manté sota mínims.

La semblança del març amb els mesos anteriors arriba fins i tot al detall de tenir el seu propi "dia fred". Desembre no en va tenir cap, però el gener i el febrer, sense fredorades intenses, tingueren ambdós un dia especialment fred. El del març fou el 9. Amb una temperatura mitjana de 5.9ºC iguala la del dia més fred del febrer (el 17) i només queda per sota del dia més fred de tot l'hivern: el 16 de gener (5.6ºC).

Una mirada més detallada al comportament del mes, digne de qualsevol observatori que se'n vulgui anomenar com a tal, ens permetrà trobar les 7 diferències amb els mesos anteriors que entretenen als professionals d'aquest passatemps meteorològic.

1. L'atmosfera s'ha mostrat més moguda i variable aquest més que en els anteriors. No hi ha hagut l'estancament anticiclònic del trimestre precedent. Això ha permès una major varietat de núvols i albades espectaculars gràcies a la major presència dels mitjos i alts.

2. La major inestabilitat ha permès el creixement convectiu de nuvolades potents, absolutament absents en mesos anteriors. Si bé no hem estat particularment beneficiats pel seu rec, si que n'hem estat testimonis.

3. Un petit detall que no passa desapercebut als ulls de l'observador: la inusual corona solar doble que es va veure al cel de Barcelona el dia 3.

4. Una pista inequívoca de l'empenta del calendari és la floració i els brots verds de les plantes. Aquest març hem vist florir el pruner, la sàlvia, l'espígol, el romaní, els lliris blaus, el pi blanc i el llentiscle. Des del dia 29 les orenetes ja planen al voltant de l'observatori.

5. La precipitació recollida el dia 20, 15.3 mm i amb tempesta, el fan el dia més plujós dels darrers 4 mesos a Barcelona.

6. Tot i que ens els mesos anteriors ja l'havíem pogut contemplar, en cap ocasió d'aquesta temporada el perfil de Mallorca havia estat tan nítid i extens com la matinada del dia 29. Aquesta seria també la jornada més càlida del mes per la irrupció del vent aponentat. Precisament aquest vent sec afavoreix la bona visibilitat i eleva visiblement el perfil de l'illa per efecte de la refracció per sobre de la seva posició habitual. Els 22.8ºC d'aquesta jornada només superen d'1ºC la temperatura màxima dels mesos de gener i febrer anteriors.

7. La boira costanera acostuma a aparèixer a Barcelona amb les primeres calors primaverals. Després del màxim tèrmic del 29, el dia 30 atraquen al litoral de Barcelona extensos bancs de boira que amb prou feines penetren algunes desenes de metres terra endins car son esvaïdes per la calor d'un terreny assolellat.

Comprovem doncs que a l'observatori meteorològic mai no hi ha temps per l'avorriment i quan sembla que no hagi de passar res l'atmosfera sempre proposa un nou repte visual per als que estiguin més atents. La primavera és, en aquest sentit, un dels millors entreteniments.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC MARÇ 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 11.1ºC(+0.4ºC)

Mitjana de les màximes: 15.6ºC

Mitjana de les mínimes: 6.5ºC

Temp. màxima: 22.8ºC (dia 29)

Temp. mínima: +2.9ºC (dia 10)

Precipitació: 35.0 mm (76%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2016: 76.0 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 349.0 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FEBRER de 2016

 

Febrer ha estat el darrer llançament discogràfic d'un hivern al que ja li coneixíem l'estil musical. La melodia sonava igual, però la lletra ha canviat substancialment i sobretot ha introduït un single comercial i un one-hit wonder de bonus track. Traduït en termes meteorològics febrer ha tornat a superar el rècord de temperatura màxima absoluta per tercer mes consecutiu aquest hivern i ha estat molt discret en precipitació durant molts dies. Ha ofert, però, un episodi fred inèdit en els tres mesos anteriors i un únic temporal de pluja en temps afegit.

Els primers acords del febrer sonen a altes pressions i temps estable. S'inspiren en el desembre i gener anteriors. El ritme monòton  d'aquesta partitura es trenca quan arriba la tornada més repetida durant la primera meitat del mes: és l'albirament de Mallorca entre els dies 5 i 13. En diverses ocasions matinals i també vespertines vam poder distingir el perfil de l'illa com un cant de sirena que arriba de mar enllà i sona només quan l'aire és nítid i transparent. La temperatura no era gens freda durant aquestes jornades car el vent sec que afavoria la contemplació del perfil arribava reescalfat en el seu trajecte terrestre des del SW.

El dia 7 de febrer recull un premi gens merescut. Durant la matinada cauen 1.3 mm de pluja; aquesta mínsa precipitació és prou per trencar la històrica ratxa seca iniciada el 4 de novembre i que finalment queda establerta en 95 dies consecutius sense precipitació o amb menys d'1.0 mm (del 4/11/2015 al 6/02/2016 es recullen 1.4 mm en total). Acaba la ratxa seca però no pas la sequera! Tanmateix es retira l'anticicló per primer cop i obre el camí a futures pertorbacions que ens visitaran amb més freqüència i  èxit desigual.

El dia 13 de febrer torna a rebentar la llista d'èxits climàtics. La temperatura màxima d'aquella jornada arriba a 21.8ºC i és la mes alta enregistrada mai en un mes de febrer a l'observatori Fabra des del 1914. El ponent reescalfat és de nou el responsable d'aquesta efemèride però paradoxalment també és el preludi d'un fred més rigorós. Aquest vent és la part anterior d'un front fred que finalment aporta precipitació més abundant i sobretot una baixada important de la temperatura fins el valor més baix de l'hivern. Només 5 dies després del màxim de calor arriba el mínim de fred amb +0.6°C. Però està clar que el fred no és la nota que millor afina aquest hivern i només 4 dies després d'aquest mínim ja tornem a fregar els 20°C. En aquesta ocasió la suavitat porta regal i amb ella arriba pols en suspensió d'origen saharià. Aquesta pols com a veu principal i un cor de quatre gotes de pluja mal comptades interpreten magistralment una pluja de fang a l'escenari del dia 21.

Amb el semàfor del febrer ja en color ambre arriba un temporal de pluja com no teníem des del passat dia 3 de novembre. El dia 27 la pressió atmosfèrica baixa fins a marcar 939.5 hPa a nivell de l'observatori, un valor que no assolíem des del gener de 2015. En 21 hores davalla 23.6 hPa: es una ciclogènesi explosiva sense conseqüències dràmàtiques en el nostre entorn, llevat de l'abundant i beneficiosa precipitació recollida. L'episodi aporta 23.7 mm d'aigua (i a estones calamarsa menuda) que sonen molt be en caure sobre un terreny assedegat que només havia rebut 17.6 mm els darrers 115 dies.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC FEBRER 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 11.3ºC(+2.3ºC) 6è més suau de la sèrie 1914-2016

Mitjana de les màximes: 15.6ºC

Mitjana de les mínimes: 6.9ºC

Temp. màxima: 21.8ºC (dia 13)

Temp. mínima: +0.6ºC (dia 17)

Precipitació: 39.9 mm   (118%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2016: 41.0 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 362.0 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GENER de 2016

 

Hem de ser conscients que ens trobem en un moment històric de la sèrie climàtica de l'Observatori Fabra de Barcelona. No ens arronsem en escriure aquesta afirmació perquè la contundència de les dades ens avalen. Per segon mes consecutiu s'han superat efemèrides meteorològiques històriques i això demostra que la situació meteorològica que les ha propiciat és molt anòmala i persistent. Gener de 2016 ha estat el mes suau dels darrers 103, ha superat el rècord de temperatura màxima absoluta del gener i ha estat un dels mes secs. Tot això just després d'un desembre que ja va superar els mateixos rècords.

L'inici del mes semblava allunyar-se del perfil genètic del final d'any. Els primers dies la temperatura no superava els 15ºC de màxima i s'acostava als 5ºC de mínima. Fins i tot plou de manera consecutiva les primeres 4 jornades! Però fou un miratge: el dia que més va ploure deixava 0.7 mm i en d'altres la quantitat era inapreciable. La temperatura va fer una remuntada espectacular i el dia 8 assoleix un valor inèdit en un mes de gener, 21.8ºC! Posteriorment, amb més calma que pressa, el mercuri s'anava enfonsant fins, aquest cop si, endinsar-se amb vent de Nord en un breu episodi fred entre els dies 14 i 17. La temperatura mínima d'aquesta fredorara és de 1.1ºC; fins ara és la temperatura més baixa d'aquest hivern a l'Observatori Fabra. L'episodi fred afavoreix el millor albirament de Mallorca de la temporada.

Però el seny meteorològic durà poc. Des del breu pou fred del dia 16 la temperatura reprèn una línia ascendent que de nou la situa en valors suaus i continuistes. La pluja no arriba mai i les altes pressions anticiclòniques es perpetuen en els registres diaris. Amb aquestes arriben boires i rosades matinals que arrepleguen humitat pel sotabosc. Cadascuna deixa pas cada migdia al Sol. La floració de l'ametller s'avança ja des de la primera setmana de l'any i en son testimonis els narcisos que s'obriren a finals del passat.

Gener ha fet honor al seu llinatge. No li ha pesat la fama de ser el fill de... l'històric desembre de 2015 i, amb el mateix caràcter que el seu antecessor, ha assolit xifres espectaculars en temperatura, per elevada, i pluviometria, per escassa. El pastís de celebració estava fet amb el mateix motlle del desembre però amb diferent decoració: 30 de les 31 jornades del mes tenen el seu cop de vent màxim al tercer o quart quadrant i el vent bufa des d'aquest sectors en un 88% de les hores totals. Des del dia 4 de novembre fins el 31 de gener han estat 89 dies consecutius sense pluja o amb precipitació inferior a 1.0 mm/dia. És la major ratxa seca des del 1914 amb aquest criteri, únic precedent similar l'any 1928 amb 85 dies.

 

 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC GENER 2016

 

 

 

 

 

Geners

 més suaus

(1914-2016)

 Habitual : 8.0ºC

Any

 T mitjana (ºC)

2016

10.7

2008

10.3

1996

10.1

2007 2001 1955 9.9
2014 1982 1936 9.8

 

 

 

 

 

 

 

Temp. mitjana: 10.7ºC(+2.7ºC)

Mitjana de les màximes: 14.2ºC

Mitjana de les mínimes: 7.3ºC

Temp. màxima: 21.8ºC (dia 8)

Temp. mínima: 1.1ºC (dia 16)

Precipitació: 1.1 mm (2%)

Precipitació acumulada durant aquest any 2016: 1.1 mm

Precipitació acumulada durant darrers 12 mesos: 333.4 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010 2011 2012 2013 2014 2015  2016