Secció meteorològica


 
Tornado del 13 de setembre de 2006

 

La jornada del 13 de setembre de 2006 va mostrar-se molt inestable i plujosa. Va ser el dia amb més precipitació recollida en 24h de tot l'any, amb 94.0 mm: 66.3 mm caiguts entre les 00 i les 07 TU i 27.7 mm més entre les 07 i les 13 TU.

Tal quantitat d'aigua va fer, fins i tot, que el camí d'accés a l'observatori es convertís durant una estona en una riera improvitzada (vegeu la segona fotografia a l'esquerra)

Un dia amb aquestes característiques és propici per la formació de fenomens extrems i cal estar atent a aquesta possibilitat. La posició de l'observatori permet un domini ampli de tota la zona del pla de Barcelona, Maresme Sud i Baix Llobregat marítim.

Precisament en aquesta zona es va observar un tornado tocant terra entre les 10:45 i les 11:05 TU i desplaçant-se cap a la dreta de la imatge fins desaparèixer darrera de St. Pere Màrtir. Tot i la llunyania del fenomen, en ocasions es podia percebre amb claredat l'enlairament d'objectes i la polsaguera generada pel con en rotació. La seva dimensió és difícil d'avaluar des de la distància.

En el mapa de superfície d'aquella jornada es pot comprovar que el País es trobava en una situació de pantà baromètric, sense la influència directa de cap baixa ben estructurada ni cap anticicló. La pressió a l'observatori al llarg de la jornada va oscil·lar a la baixa entre els 1013.6 hPa i els 1010 hPa. Si que s'observa, però, una inlfexió ciclònica a llevant de la Península afavorida per una llengua freda a les capes mitjanes. Catalunya es trobava a llevant d'aquesta llengua freda, que és justament la zona més inestable en aquestes situacions. Les dates encara afavoreixen més la possibilitat de fenòmens extrems per l'aportació d'humitat del mar calent a finals d'estiu.

 

 

Mapa extret del web www.wetterzentrale.de