Nevada del 8 de març de 2010

 

El dilluns 8 de març de 2010 les previsions meteorològiques eren ben clares: possibilitats serioses de temporal de neu a Barcelona, especialment a partir de migdia. A la part alta de Collserola ja nevava des de les 3 de la matinada. A les 7 del matí a Vallvidrera la policia municipal havia tallat l’accés al Tibidabo. Després d’insistir una mica vam poder passar. La carretera fins a l’Observatori estava encara en bones condicions. Tot i que portava hores nevant havia cuallat molt poca neu.

Un cop a l’Observatori a les 7:10 del matí comprovem que només hi havia una mica de neu sobre algunes plantes i en petites zones de vegetació baixa. El terra, ben mullat per la pluja que havia caigut abans, no facilitava que la neu cuallés. A més, tot i que la temperatura era baixa, l’entrada freda que es produïa al mateix temps que l’arribada de la precipitació no havia tingut temps de refredar el sol.

A l’observació de les 08h (07TU) el vent era moderat de component ENE, 24 km/h i la temperatura de +0.5ºC. Segons el vigilant de l'Observatori des de les 3 de la matinada que la pluja s’havia fet neu. La quantitat recollida aleshores al pluviòmetre, tota líquida, era de 9.4 l/m2 des de les 00TU.

Al voltant de les 10h (09TU) del matí el vent gira cap a NNW-NW i s’enforteix notablement. La temperatura, mica en mica, inicia una clara davallada. Des d'aquest moment la neu començar a cuallar clarament pertot. Li costa molt més a les zones ventades i ho fa amb molta més facilitat a les zones arrecerades. És una neu de flocs petits que cauen gairebé en horitzontal i ràpidament origina grans diferències en el gruix acumulat entre zones pròximes.

A les 14h (13TU) el gruix oscil·lava entre 2-3 cm. La temperatura era de -1.6ºC i el vent continu de 44 km/h de NNW. Les notes de l’observació diuen “Neu molt ventada i acumulada als racons. Hi ha acumulació de neu fins i tot dins la gàbia meteorològica degut al vent. Costa d’obrir i un cop oberta costa de tancar per què la fusta està inflada. Es desfà amb aigua tèbia la neu que es troba al pluviòmetre per treure’n la quantitat de precipitació en l/m2 (7.5). L’aigua del psicròmetre està gelada".

Des d’aquest moment el gruix de neu augmentarà molt més ràpìdament.

A les 16h (15TU) ja hi havia 6 cm de neu en promig i continua el vent fort.

A les 16:50 (15:50TU) se sent un primer tro. En les properes dues hores se sentiran alguns més (mitja dotzena aproximadament).

A les 17h (16TU) ja hi ha 11-12 cm i congestes de fins a 20cm.

A les 18h (17TU) ja hi ha 13-18cm i congestes de fins a 30cm.

Pocs minuts abans de les 19h (18TU) deixa de nevar. A l’observació de les 19h (18TU) el gruix acumulat, amb grans irregularitats, oscil·la entre els 16 i els 20cm. Hi ha congestes de més de 30cm. La temperatura és de -0.8ºC i el vent ara moderat de 27 km/h de NNW s’enfortirà un altre cop durant la nit i matinada, sempre de NNW.

Poc despres de les 19h l’Observatori es queda sense comunicació telefònica.

Resulta molt significatiu el repartiment de la nevada per l’entorn. En el reduït espai del jardí de l’observatori és fácil trobar acumulacions de 25cm fins i tot en zones relativament obertes a la vora dels pluviòmetres, però no es el gruix més generalitzat. Es fan diverses cates per treure’n un promig que és la dada facilitada (16-20cm).

La nit és espectacular. La llum que hi havia a la muntanya nevada era màgica i el vent fort encara la va fer més especial.

L’endamà al matí el cel era prácticament net. A l’observació de les 8 (07TU) hi ha 1/8 de Ac, 0ºC de temperatura i el vent encara moderat de 30 km/h NNW. El terra està ben cobert d’una neu que es trepitja fácilment. Quan el dia aclareix i es pot contemplar el paisatge es comprova que hi ha zones a redós del vent que han acumulat molta quantitat de neu (vessants a sotavent) i d’altres molt ventades que prácticament no tenen gruix (carenes) . Fins i tot a la terrassa circular de l’Observatori es comprova com hi ha neu acumulada en la direcció d’on venia el vent (NNW, fins i tot dins els forats de les finestres), està net als cantons i  hi ha molta més neu a sotavent (SSE) fins a 45cm!

A les 10 del matí (11TU) es fa una passejada d’inspecció tot al llarg del camí que va des de l'Observatori a la carretera de Vallvidrera. El camí es troba tallat en diversos punts per pins o branques de pi que hi han caigut. Algunes ho han fet sobre el cable de telèfon fent-lo caure a terra. La carretera està parcialment oberta, amb un únic carril de neu aplanada. Hi han molts altres pins o branques caiguts pels vessants o sobre la mateixa calçada que han arrossegat altres línies de telèfon o llum. Aquí dalt el gruix de neu és significativament superior a de l’Observatori. A l’esplanadeta just al trencant de l’Observatori el gruix de neu volta els 25cm, però no es pot comprovar si també hi ha irregularitat doncs hi ha molta neu acumulada pel llevaneus a les vores de la carretera i no ens podem desplaçar gaire més; aquí la muntanya és molt empinada i només la carretera ofereix superficies horitzontals i ara només és un passadis obert entre muntanyes de neu.

Per obrir l'accés rodat a l'Observatori el Consorci del Parc de Collserola fa venir primer una brigada per treure els pins tombats al camí i després una aplanadora per apartar la neu. A les 15.30h queda el camí definiti-vament obert.

Al migdia la temperatura es recupera tímidament fins la màxima de +6.8ºC, posteriorment caurà clàrament durant la nit, que serà molt freda.

La mínima de la matinada següent, dia 10 de març, és de -2.2ºC (la tercera més baixa per un mes de març des del 1914). La neu es gela i es formen perilloses plaques de gel al jardí de l’Observatori. La zona més afectada, com sempre, és l’entrada Nord de l’edifici, on la neu prácticament no s’havia desfet i els caminets fets per passar sobre neu trepitjada ara són perillosos corriols de gel. La resta del jardí encara conserva grans clapes de neu trepitjada que desapareix a les zones assolellades.

 

 

Jardins de l'Observatori, 09:15h. La neu nomes havia cuallat en alguns racons

A les 11:30h ja cuallava tot i que el gruix acumulat encara era mínim, 1-2 cm.

A les 17h, en ple temporal dur de neu el gruix augmentava ràpidament amb gran irregularitat.

A les 19h del 08/03/2010, poc després de deixar de nevar, l'interior de la gàbia meteorològica mostrava aquest aspecte amb tots els instruments plens de neu.

Dia 9 a les 8h. Congestes de neu de fins a 45cm a redós del vent a la terrassa de l'Observatori.

Aspecte de la carretera del Vallvidrera el dia 9 a les 9h. A la dreta hi ha el camí que baixa a l'Observatori Fabra, completament intransitable.

Camí d'accés a l'Observatori el dia 9 a les 9h. Un passeig espectacular!

 

Vista panoràmica des de l'Observatori en direcció Sud. 09/03/2010 08:30h